април 28, 2024

Васил Терзиев сменя Кирил Петков в „Промяната“?

Асен Василев надува имиджа на столичния кмет, за да го инсталира като лидер

https://kliuki.net/skandali/vasil-terziev-smenya-kiril-petkov-v-promyanata-2/213406 Kliuki.net
Васил Терзиев сменя Кирил Петков в „Промяната“?

Новият столичен кмет Васил Терзиев се оказва в ролята на Троянски кон в ръцете на Асен Василев, разкриват от формацията, която все повече се дистанцира от началника си Кирил Петков и обръща поглед към новото лице на столицата. Реално, именно Асен Василев направи Терзиев кмет на столицата, въпреки протестите на Кирил Петков, който настояваше Борис Бонев да е номинацията, очевидно ще го използва с умела стратегия занапред, за да сложи еднолично ръка върху партията.

 

Все по-недолюбваният и в ПП, и сред коалиционните партньори Петков, който постоянно вреди на имиджа на формацията, създава конфликти и не спира да налива вода в мелницата на скандала с Лена Бориславова заради натиска върху нея да взима постоянно обществени позиции, все още е фактор в партията. Това обаче явно е дошло до гуша на Асен Василев и лобито му.

 

Финансовият министър от повече от половин година е в изключително лоши отношения с бившия си съратник, мълви се упорито в политическите среди. Така Василев е решил чрез Васил Терзиев да го измести окончателно от политическата сцена. В ПП се говори, че Асен стяга на бившия премиер съдбата на Цветан Цветанов от ГЕРБ – пълна разлъка с партията майка. Коалиционните партньори в лицето на ГЕРБ и дори ДПС били напълно категорични, че Кирил Петков пречи остро на управлението с постоянните си гафове и обвинения и се сплотили около идеята на Василев да се отърве от харвардския си съратник.

 

„Процесът няма да стане веднага, разбира се, тъй като Васил Терзиев още не знае на кой свят се намира в общината. Ала министър Василев вече опипва почвата да го превърне в солидна политическа фигура, която скоро да измести на лидерския пост в партията ни Кирил Петков. На всички ни е дошло до гуша от него и постоянните неприятности, които носи на формацията, заради него постоянно сме в обяснителен режим пред електората, медиите и дори партньорите от Европа“, споделя неофициално гневен активист на ПП.

 

Васил Терзиев сменя Кирил Петков в „Промяната“?

 

По думите му, надувайки имиджа на столичния кмет, финансист №1 все повече ще агитира актива на партията да го припознае като наследник на Кирил Петков. Това пък щяло да е съвсем угодно на министъра на финансите, тъй като с Кирил Петков имат постоянни различия и конфликти относно общото управление с ГЕРБ и ДПС.

Васил Терзиев, който е длъжник на Василев, очевидно трябва да се превърне в кукла на конци и така бившият вицепремиер да овладее изцяло партията и да я поведе в посоката, която му е в интерес.

 

Асен Василев започна още в първите дни на Терзиев като кмет да показва къде му е мястото, като го привика начаса в министерството, уж да обсъждат бюджета на столицата, който е ясен от миналата година. Така министърът ясно показал чий кадър е реално столичният кмет и на кого дължи обяснения, отчети и благодарности, че се намира на поста, на който е. бизнесменът, който сам финансира кампанията си е изключително удобен финансово за партията, а с Асен Василев отдавна намерили общ език.

 

Самият столичен кмет вече няколко пъти бе питан от медия дали няма да е следващият премиер на „Продължаваме промяната“, като той категорично отрече подобна идея да се върти в главите на ръководството на формацията. Асен Василев обаче има далеч по-важната цел да направи Васил Терзиев популярен и любимец на електората, за да може да го инсталира на лидерския пост и да се освободи окончателно от „спънката“ Кирил Петков, шушукат още политическите интриганти.

 

Кирил Петков и Асен Василев имаха остри спречквания не само заради кметските номинации и скандала с парапета и Лена Бориславова, а и заради отношението на Петков към съпругата му Линда, която се качи на правителствения самолет в последния момент, благодарение на Василев, за да спести позора на държавата ни пред лицето на Европа, която щеше да види българския премиер с любовницата си, вместо със законната половинка. На министъра на финансите му прекипяло, че все се налагало да мете след приятеля си, ала непоправимият разрив бил съвсем наскоро. Двамата съпартийци стигнаха дъното в отношенията си по време на създаването на „сглобката“, тъй като Кирил Петков жестоко се запънал на идеята да се направи кабинет с бившите омразни управляващи и дори настоявал да се хвърли мандатът и да се отива на нови избори.

 

Асен Василев като по-прагматичен обаче бил напълно наясно, че ПП власт няма да види, ако се инати, и започнал сам совалки за коалиция, игнорирайки го напълно от партийния живот, въпреки опитите на Кирил Петков да се перчи като фактор в ПП. Днес, на мястото на Киро, бившият му скъп приятел очевидно планира да постави далеч по-ерудиран и корпоративен човек в лицето на Васил Терзиев и тепърва ще надува имиджа му пред избирателите, потриват ръце доволни противниците на Кирил Петков.

Източник: Уикенд, crimesbg.com