май 03, 2024

“Възраждане” погна хазарта! Алооо, управляващите, явно сте зависими от хазартните босове, но деца нямате ли?!

https://kliuki.net/skandali/vazrazhdane-pogna-hazarta-alooo-upravlyavashtite-yavno-ste-zavisimi-ot-hazartnite-bosove-no-deca-nyamate-li-2/222005 Kliuki.net
“Възраждане” погна хазарта! Алооо, управляващите, явно сте зависими от хазартните босове, но деца нямате ли?!

На отвратителна, цинична наглост се натъкнаха родители на 5-годишно дете при покупката на детска книжка. Оказа се, че вътре е поместена непряка реклама за хазартни игри. За това алармира народният представител от „Възраждане“ Климент Шопов, до когото е достигнал сигналът, подаден от младото семейство.

 

„Можете ли да си представите, че купувате книжка за Вашето дете на 5 години, чрез която то да се научи да чете по-добре, а то се връща при Вас, цитира името на организатор на хазарт и Ви пита, „Тате, мамо, какво е това?“ А може ли едно дете в България да си изживее детството без да бъде облъчвано с реклами на хазартни игри?“, зададе риторичен въпрос от трибуната на Народното събрание Шопов.

 

При проверка се оказа, че книжката-списание се нарича, „Аз рисувам песничка“ от издателство „Къща и Градина“. Броят на книжката-списание е първи за тази година. След възмущението на родителите издателят е заявил, че изтегля всички останали бройки от магазините, където списанието се продава.

 

„Да, но книжката се е продавала цял месец и повечето бройки вече са били продадени преди изтеглянето, което означава, че с изтеглянето на книжката не е предотвратил вредата, причинена на децата от тази реклама. Напротив, вредата е нанесена. За това ние внесохме сигнал в Прокуратурата.“, допълни Климент Шопов.

“Възраждане”  винаги са заставали твърдо на позицията да се спрат позорните реклами на хазартни игри, да изчезнат от улиците на нашите градове, от магистралите, от излъчванията на електронните медии и  колкото и невероятно да звучи – от страниците на детските книжки.

 

Зависимостта от хазарта разрушава обществената тъкан. Всеки зависим вреди на 10 до 17 души около себе си. При положение, че в България вече зависимостта от хазарта е с пандемични измерения, всеки българин понася щети - косвено или не.

 

„Внесохме Законопроект за забрана на този вид реклама. Законопроект, който не бе приет с гласовете на ГЕРБ, ППДБ и ДПС. За съжаление, в управляващата коалиция не се намериха хора, които да имат грижа за народа и достойна визия за развитието на нашето общество. Напротив, видя се, че едните гласуваха против Законопроекта, защото нямало да ги дават по медиите по време на предизборната кампания. А другите… предполагам, че имат парични специфични отношения с хазартния бизнес, както добре се видя при случая с Васил Божков през 2020 г.“, коментира още Климент Шопов.

Източник: crimesbg.com