април 23, 2024

Възстановяват на работа уволнени затворнически шефове

Затворниците били „помолени“ да подадат сигнал срещу въпросните служители

https://kliuki.net/skandali/vazstanovyavat-na-rabota-uvolneni-zatvornicheski-shefove/167565 Kliuki.net
Възстановяват на работа уволнени затворнически шефове

Прави впечатление, че през последните две години затворнически служители, които са били уволнени, печелят ударно делата в съда и биват възстановени обратно на работните им места. 

На всичкото отгоре ще получат обезщетения от държавата, възлизащи на стотици хиляди левове. Разбира се тази сума няма да бъде извадена от джобовете на началниците на ГДИН, а ще я платим всички ние – данъкоплатците.

Уволненията са направени след проверки, извършени от сектор „Вътрешна сигурност“, чийто шеф е Петър Караколев. За някои от уволнените проверките започват след сигнали, подадени от затворници, които доста убедително и настойчиво били „помолени“ да направят това. 
В голяма част от случаите всъщност става въпрос за ескалирали междуличностни конфликти.

Някои от проверките са приключили с документи с невярно съдържание, при това с чисто клюкарски привкус. 
След като въпросните твърдения отпадат в съда, съответният служител търси правата си. те подават молба в прокуратурата срещу шефа на „Вътрешна сигурност“, срещу когото вече е образувана преписка за длъжностно престъпление. 

Запознати издават, че проверките на въпросния шеф завършват винаги по един и същ начин – с обвинения в превишаване на правомощия, злоупотреба със служебно положение и нерегламентирани контакти с близки на подсъдими лица. В съда обаче всички тези голи обвинения отпадат поради липсата на доказателства и аргументация.

Интересна подробност е, че за длъжността шеф на ГДИН се изисква юридическо образование, а Петър Караколев, наричан от подчинените си Петьо Гребеца, тъй като е завършил гребане в Спортната академия, няма такова. За да бъде наместен на този пост, специално променят длъжностната характеристика. Очевидно Караколев е изключително ценен кадър за бившия ресорен зам.-министър проф. Николай Проданов, лансиран от ВМРО.
Източник: Уикенд
 

Възстановяват на работа уволнени затворнически шефове