September 17, 2024

За какво депутатите получават по 11 000 лева заплата?

Хора без дипломи пишат закони за образование и спорят за концесии

https://kliuki.net/skandali/za-kakvo-deputatite-poluchavat-po-11-000-leva-zaplata-2/229845 Kliuki.net
За какво депутатите получават по 11 000 лева заплата?

От години депутатските заплати, са една от най-щекотливите теми за избирателите им. Факт е, че голяма част от избирателите, не могат да намерят задоволително обяснение на причината за огромните им доходи на фона на повсеместно ниските работни възнаграждения на обществото, да не говорим за пенсиите… Сякаш за капак на всичко огромна част от тези слуги на народа, си изкарват мандата по възможно най-безличния начин – тихо и незабележимо, седнали на депутатските банки, зареяни в мобилните си телефони, в очакване да им се даде знак как да гласуват правилно. Казано с други думи, те не са нищо повече от кукли на конци на своите лидери, но пък за сметка на това, изпълнителността им е повече от добре платена.

 

Въпреки, че са безгласни букви, всеки месец те получават над 7000 лева основна заплата. Отделно им се полагат още 15% за участие в комисия. Правилникът ги задължава да участват поне в две комисии. За председателите на комисии и парламентарни групи процентът е по-висок. Към това трябва да се прибавят и добавките за трудов стаж, плюс още над 4000 лева за сътрудници. Тоест в момента няма народен представител, който получава по-малко от 11 000 лева на месец!

Освен това на депутатите от провинцията се осигурява семейно жилище в София от фонда на Народното събрание, за чиято сметка е ремонтът, обзавеждането, охраната, данъците и таксите. Депутатите дори не плащат и за транспорт. И всичко това са официалните им доходи, към които трябва да прибавим и онези бонуси за лобизъм, но за тях, както е известно, не се издават фактури.

 

За какво обаче се излива този „рог на изобилието“? Народните избраници дори правителство не успяха да съставят! За какво получават огромен куп пари, за които българите трябва да работят с години. Какви закони са предложили, че да се промени към по-добро животът на избирателите, как контролират властта, поставят ли пред нея онези въпроси, който вълнуват широките народни маси?

 

Отговор на тези въпроси може да се намери на сайта на парламента, в който стриктно се отбелязва активността на народните представители. Дори бегъл поглед е разочароващ, защото при мнозина са празни графите за законодателна инициатива и парламентарен контрол. Затова пък има огромни групи вносители на някакви маргинални закони, с които явно се отчита дейност или се работи за частни интереси.

 

Двете крайности в парламента „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и „Възраждане“, са отличниците по внесени законопроекти и отправени питания към министри. Друг е въпросът за нивото на експертизата в двете партии и доколко количеството е гаранция за качество!

 

Във „Възраждане“ например много активна по темата за концесиите е депутатката Вера Александрова. Тя е вече втори мандат в парламента, участва в две комисии – по туризъм и по околна среда и води, на която е зам.-председател. В сайта на партията е отбелязано, че е завършила средно образование, а сега изучава „Маркетинг и реклама към Международен университет за бизнес предприемачи. Кой е този мистериозен университет обаче не е ясно, но пък пише, че тя владее руски и сръбски език.

 

Също от 15 години изучавала и се развивала в холистичната медицина, имала сертификат за нутриционист. Имала и собствен бизнес – развивала мрежов маркетинг. Представа, какво точно е това, дава нейна снимка, на която тя демонстрира процедури с уред във фризьорски салон през юли 2019 г. По онова време това бил „най-новият уред с галваничен ток за почистване и против бръчки, който работи с турбо серуми концентрати на БИО основа“. 4 години по-късно тя е капацитет по околна среда и концесии.

 

БСП като столетница се държи на ниво. Социалистите питат и предлагат закони. С подобна активност са и от „Има такъв народ“. Това обаче не може да се каже за набъбналата група на онези, които си нямат собствена парламентарна група, т.нар. независими депутати, които са абсолютни пасивисти, макар сред тях да има и депутати с много мандати зад гърба. След малкото изключения е изгоненият от новото ръководство на БСП Калоян Методиев, бивш шеф на Кабинета на президента Радев. Той е задал 5 въпроса и има два законопроекта, освен това взема думата и от трибуната държи пламенни речи,

 

За разлика от него Айсел Руфад е за първи път в парламента и нито е внесла проект за закон, нито е отправила въпрос към някой министър. И това при положение, че е била 5 мандата зам.-кмет на Нови пазар с ресори екология, земеделие и европейски фондове, а в ДПС, откъдето е изключена, преди това е издигната до зам.-шеф на партията!

 

Другите й съидейници от групата на изключените от ДПС „доганисти“ пък са действали по един и същ шаблон. Всички те са направили три напълно еднакви законодателни инициативи, свързани със законите за горите, за подпомагане на земеделските производители и за реабилитацията на репресираните лица. Толкова. Всички те, включително и ветерани в парламента като Джевджет Чакъров и Рамадан Аталай, са задали едва два, също напълно еднакви въпроса – до служебната финансова министърка Людмила Петкова – относно „информация за проведена среща между представители на КПКОНИ, министъра на финансите и НАП с участието на трето лице”. В отговора си тя е обяснила какви са функциите на финансовия министър и е заявила, че не разпорежда и не участва лично в данъчни проверки и ревизии.

 

Вторият въпрос е отправен към служебния премиер Димитър Главчев за „смяна на областните управители“. Отговорът е дискутиран в зала. Прави впечатление, че цялата парламентарна активност на изключените от ДПС е продиктувана единствено от конфликта им с другата част от партията.

 

Много семпли са изявите и на разпадналата се група на „Величие“. Георги Куков например е сред малцината, отчели се с поне едно питане. Той се интересува защо от 3 години няма търг за онколекарства и е получил писмен отговор от служебната здравна министърка д-р Галя Кондева. Безспорно важен въпрос, но все пак да припомним, че самият Куков, преди да стане депутат, е един от основните доставчици на медицински изделия и консумативи за болниците.

 

Певецът Етиен Леви, осветен като сътрудник на Шесто управление на Държавна сигурност с агентурно име Панайотов, е с бели полета в графите „Законодателни инициативи“ и „Парламентарен контрол“. Неговият гуру в политиката (по личните признания на музиканта), менте полковникът Николай Марков, сочен за един от лидерите във „Величие“, се е отчел съвсем формално с някакво участие, като част от временна комисия, която изработва Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. И нищо друго! Явно е бил много зает в разправиите с другия „величав“ лидер Ивелин Михайлов.

 

Едничък въпрос е отправил и колегата му Павлин Петров. Той пита дали има данни „за осъждания и висящи наказателни производства на лицето С.З.М., както и дали е обявен за общодържавно издирване“. Зад инициалите стои влогърът Симеон Милков, който води война с прословутия „Исторически парк“. С други думи, и това питане е от тяснопартиен интерес, но с нищо не променя съдбините на онези, които са дали гласа си за довчера неизвестната партия.

 

Голяма група депутати, събрани от кал и въже и стигнали до жълтите павета на крилете на „Величие“, са се отчели с по 2-3 законодателни инициативи, като сред тях са промени в закони както за предучилищното, така и за висшето образование. Друг е въпросът, какво е образованието на самите вносители! Росица Калинова, представена като „предприемач в търговията с дрехи, платове и конфекции“, която е посочено, че е завършила философска школа към Атинския университет с интензивно изучаване на новогръцки език, каквото и да значи това словосъчетание, е със законопроекти, свързани с образованието, но също и с изграждането на АЕЦ „Белене“. Докато в Кочериново и други населени места в Кюстендилския район, от който е избрана със скромните 1367 гласа, хората негодуват от липсата на вода, въпреки че са в лоното на най-водната планина Рила, тя не си е мръднала пръста да се поинтересува можели да се реши този проблем.

Затова пък е предложила, заедно с другите от „Величие“, да се поставят камери по асансьорите и коридорите на парламента, за да се гарантира сигурността на народните

представители. Изключително животрептящ въпрос, понеже някой „подготвя“ атентати!

 

До същия проект за решение се свежда работата и на депутата Христо Борисов от „Величие". В групата на ГЕРБ също не са се активирали да питат министрите и да предлагат закони. Представителна в това отношение е дейността на ветерана Георги Станков – Семката. Ветеринарят от Любимец и шампион по преференции, прочул се с онази двуетажна „златна“ торта с рози, негова снимка и 500 еврови пачки от захарно тесто, се е закотвил в парламента още от 44-ото Народно събрание! Явно е голям любимец на избирателите си. Само че той е включен едва в два законопроекта – за ускорено приемане на еврото и за осигуряване на пари от бюджета за пострадали от пожарите, чиито вносители са цял куп негови съпартийци. Не е задал нито един въпрос, но същото е положението и при редица други изтъкнати гербаджии. Така е и при Валентин Милушев, известен като любимецът на ромската махала в Самоков, който е в парламента подобно на Георги Станчев още от 44-ото Народно събрание. Празни са полетата на ред депутати – ветерани от ГЕРБ, включително и на бившите министърки Десислава Танева и Екатерина Захариева.

 

Стефан Апостолов от Симитли, който е републикански шампион по преференции, се подвизава в парламента още от 2017 г. В последното Народно събрание той не е направил нито едно питане, а цялата му законодателна инициатива се изчерпва само с предложение за решение за компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. При това е в дълъг списък от депутати-вносители.

Източник: Уикенд, crimesbg.com