април 26, 2024

Зад проекта на Митева и Каримански прозират скандални финансови интереси

Същевременно „честната“ Митева не спира да говори за почтеност в политиката 

https://kliuki.net/skandali/zad-proekta-na-miteva-i-karimanski-prozirat-skandalni-finansovi-interesi/200834 Kliuki.net
Зад проекта на Митева и Каримански прозират скандални финансови интереси

Основната цел на коалиция „Заедно“, създадена от експредседателя на парламента Ива Митева и колегата й от ИТН Любомир Каримански, е да забавят максимално влизането на страната ни в Еврозоната. 

Запознати разкриват, че в случая става дума за огромни парични потоци, за които трябват поне 4-5 години, за да бъдат легализирани. 
„Не става въпрос за банкноти, натъпкани в чекмеджета или във възглавници, а образно казано за цели стаи с пари“, отбелязват те.
„Този сив сектор няма как да извади средствата и да ги обмени, затова е нужно време, което да легализира произхода им, те да бъдат постепенно изсветлени и обърнати в евро. А това е огромен проблем за сивия бизнес, затова и упорито се внушава колко много ще обеднеем, ако приемем еврото.”

Зад проекта на Митева и Каримански прозират скандални финансови интереси

Източниците посочват, че това е основната причина за нарояването на партийки със сходна идеология, по-скоро липса на такава, и модел на функциониране като типични еднодневки – като се започне от „Възход“-а на Стефан Янев, мине се през мумифицираното НДСВ и се стигне от „Заедно” на Митева-Каримански. Дори не било толкова важно те да влязат в парламента, колкото да обикалят из медиите и да рисуват потискащи картини на бедност и мизерия, ако влезем в еврозоната.

Заедно с това тези партийни проекти лансират и идеята за президентска или полупрезидентска република и свързания с това ремонт на конституцията. „Забележете, че и Стефан Янев, и дуетът Митева-Каримански непрекъснато повтарят сакралните фрази „защита на националните интереси” и „България се разпада”, допълват запознати.

Макар и излезли „под един шинел” от гардероба на президента Румен Радев, партийките демонстрират уж напрежение помежду си. Тези дни Ива Митева, която не спира да се кълне с комсомолски пламък в очите, че е „честен човек”, сякаш това е въпрос на декларации, обясни, че цели местни организации от партията на Стефан Янев минавали към коалиция „Заедно”. Причината била, че структурата на генерала също била лидерска.

Запознатите разкриват, че самата Ива Митева е открита и лансирана в политиката от известната юристка Емилия Друмева, която е съпруга на дългогодишния шеф на НДК Христо Друмев, който както е известно, от 2017 г. е секретар по правните въпроси на президента Радев, а преди това беше конституционен съдия.

Във финансирането на партията пък ударил рамо Орлин Алексиев, чиято роля била поделена с братята Димитър и Красимир Илиеви. Орлин Алексиев, както е известно, като съсед и приятел на Слави Трифонов, беше и сред активните спонсори и кадровици в „Има такъв народ”, откъдето идват Митева и Любомир Каримански. Като столичен общинар Алексиев бе председател на комисията по бюджет и финанси, оглавяваше и временна комисия за големите обществени поръчки, подвизаваше се в комисията по стопанска политика и общинска собственост – все сериозни позиции с огромно влияние.

Преди това обаче е имал две години – през 2005-2007 г. общ бизнес със съпругата на Матей Боев – Милена Боева. Да припомним, че в продължение на десетина години, Боев отговаря за транспорта на кокаина на Брендо от Латинска Америка до Испания и Португалия. Общата фирма на Боева и Орлин Алексиев е „Билд АМ2”. Те я напускат заедно, когато той влиза в общината като съветник. 

Прехвърлят я на сестрата на Матей Боев – Стефка, и компанията е вече само за счетоводни услуги. Братята Димитър и Красимир Илиеви пък станаха много известни, след като апаши задигнаха почти 1,5 млн. лв. – пари и ценности от дома на родителите им! Друг е въпросът кой и защо държи у дома подобни суми в България.
Братята се замогват покрай студентска кооперация в зората на демокрацията. След това обаче станаха печално известни покрай смъртта на седемте деца на заледените стъпала на дискотека „Индиго” през 2001 г.

Въпросните 1,5 млн. лева са задигнати от къща в село Бистрица край столицата. Родителите на братята по време на обира били на почивка и така апашите действали на спокойствие, като се справили професионално и с високата каменна ограда, и с охраната, и с камерите, и с алармата и с металната каса. Казано с други думи – грабеж като във филм. Ето такива големи суми, които се държат в къщи, имат предвид източниците, когато казват, че новоизлюпени партийки трябва да разказват ужасии за еврото и да блокират доколкото могат влизането му на мястото на лева. Ясно е, че такова състояние не е натрупано току-така.

Да видим как забогатяват Илиеви? Младежка кооперация „Ялта” на братята е основана през август 1990 г. и е подразделение на по-голямата студентска кооперация „Кооп СУ”, която обаче според запознати е създадена още по времето на соца като инкубатор за бъдещи милионери, захранени с т.нар. червени куфарчета. Студентска кооперация при това приватизира култови барове и дискотеки в центъра на София. Столичната агенция за приватизация под благия поглед на общинарите им прехвърлят бар „Ялта” през септември 1997 г. Младите предприемачи регистрират общи фирми с Васил Божков и Стойне Манолов.

Две години след „Ялта” кооператорите прибират бар „Астория”, който се намира срещу Археологическия музей. Продават им го по процедурата „преговори с потенциален купувач” и за него плащат малко над 300 хил. долара. „Астория” е превърната в чалга клуб „Версай”. Братята слагат ръка и на подлеза пред Софийския университет, а когато започва строежът на метрото, получават тлъсто обезщетение. Илиеви вземат под наем, отново без търг, и градинката пред столичния хотел „Рила”. По това време областен управител е Тодор Модев, един от лидерите в БСП. По-късно се оказва, че синът на Модев е съдружник с един от братята в някаква фирма. 

Дискотека „Индиго” пък е получена със съдействието на тогавашният спортен министър Васил Иванов-Лучано. Само да отбележим, че заради трагедията в дискотеката след дълги години съдебни делба за загиналите деца, единият от братя Илиеви – Красимир, които беше подсъдим, излезе сух и невредим от процеса. Дори и покрай това дело с огромен обществен интерес, никой от прокуратурата и МВР не се разрови в произхода на парите на младежката кооперация „Ялта”, нито в имотите, които натрупала в столицата и из страната, включително и по морския бряг, с такава непосилна лекота.
Днес „честната“ Ива Митева не спира да говори за почтеност в политиката.
Източник: Уикенд, crimesbg.com