май 16, 2024

Зам.-шефката на парламента Росица Кирова уреди протежета на високи постове

Мъжът на зам.-областната управителка на Видин издигнат за директор на „Дунев мост Видин – Калафат“

https://kliuki.net/skandali/zam-shefkata-na-parlamenta-rosica-kirova-uredi-protezheta-na-visoki-postove-2/222380 Kliuki.net
Зам.-шефката на парламента Росица Кирова уреди протежета на високи постове

Семейна двойка във Видин намери професионална реализация под крилото на зам.-шефката на парламента Росица Кирова, разкриват запознати с умилителната история.

Веднага да уточним, че областната управа на този дунавския район е попълнена от любопитни лица, като общото между тях е, че са близки на видната гербаджийка.

 

Адвокатът и неин съдружник в няколко дружества Иво Атанасов е областен управител, а заместничката му е Ани Арутюнян. За нея също е известно, че е близка с Росица Кирова. Арутюнян дори е включена в листата на ГЕРБ във Видин по време на парламентарните избори през октомври 2022 г., само че ЦИК я вади оттам. Причината е, че има двойно гражданство, а подобни конфигурации тогава бяха забранени от Конституцията.

 

Ани Арутюнян е родена в арменската столица Ереван, но е съвсем малка, когато семейството Ъ се премества във Видин. От юли 2023 г. е зам. областен управител.

 

Сега обаче късметът се усмихва и на съпруга й Богдан Панайотов, който без конкурс е назначен

на изключително добре платения пост – технически директор на „Дунав мост Видин - Калафат“. А първата му работа според очевидци била да инсталира две детски столчета в служебната си кола. Семейството все пак има три деца, явно първото е доста голямо и няма нужда от специално столче.

 

Традиция е в „Дунав мост Видин - Калафат на подобни административни длъжности, подплатени с тлъсти заплати, да се уреждат само протежета на депутати. Този клиентелизъм се развива от години. Преди време ръководството на моста  се състои само от кадри на БСП, лично подбрани от Михаил Миков. Тогава в управителния съвет се закотвя последният шеф на окръжния комитет и Комсомола във Видин Владимир Андреев, който има и досие в Шесто управление на Държавна сигурност. За началник на съоръжението пък е поставен иначе неуспелият кандидат за кмет на града от листата на БСП инж. Людмил Димитров, много близък на Михаил Миков.

В борда е и близката му съидейничка Марияна Петрова, шеф на БСП в Белоградчик. По това време 80% от администрацията на „Дунав мост Видин – Калафат" са членове на социалистическата партия, до един другари на Михаил Миков.

 

След време обаче някои от тях са заменени с кадри на сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ. Изпълнителен директор става адвокат Васил Бенов, за когото във Видин знаят, че е роднина на бившия финансов министър Асен Василев. Председателка на директорския борд пък е строителната инженерка Илияна Ципоркова, която е видна активистка от ГЕРБ. Затова назначението без конкурс на новия технически директор Богдан Панайотов, чиято съпруга е зам-областна управителка на Видин и приятелка на Росица Кирова, е посрещнато със скептични усмивки. За капак господинът дори не е инженер, а икономист по образование.

 

Коментарите в социалната мрежа по повод неговото устройване с хубава работа буквално кипят и няма как да е иначе, когато действието се развива в най-бедната част на Европа. „Как икономист става технически директор на „Дунав мост Видин - Калафат“?

Дали пък вече в УНСС не раздават дипломи за техници, инженери и да ги учат що е то мостово съоръжение, как се строи, как се поддържа, експлоатира?", негодуват хора, които излизат с лицата си във фейсбук.

 

Управниците на Видинска област - адвокат Иво Атанасов и Ани Арутюнян

Според други „няма значение какво си учил и какво знаеш, щом ГЕРБ и жена ти те подпират и те спуснат на сладка службица с висока заплата и служебен автомобил, който Богдан Панайотов е решил, че му е личен, и още на втория ден е монтирал двете детски столчета на децата си.

Ясно, че колата ще я ползва за лична, ама малко неудобство или поне доза съобразителност да има, а не да развозва детски столчета напред-назад. Дано поне като си вземе първата заплата, си купи колица, че да не изпада в неловки ситуации, ако му се наложи все пак да ползва служебно служебния си автомобил и да трябва да вози друг освен себе си, жена си и децата си. Това са им кадрите на ГЕРБ – гладни, нахални, безсрамни".

 

Други пък се питат как оттук нататък Ани Арутюнян ще пробутва лозунга „Защото Видин е кауза"? И допълват, че е неудобно „да излезеш и кажеш пред хората, че Видин е мястото да уредиш мъжлето с работа, и то не каква да е, а с директорски пост“.

Източник: Уикенд, crimesbg.com