юни 23, 2024

Защо хакер №1 на Алексей Петров няма да лежи в затвора?

Бойков ще плати само финансова глоба за откраднатите лични данни на милиони българи от НАП

https://kliuki.net/skandali/zashto-haker-1-na-aleksey-petrov-nyama-da-lezhi-v-zatvora-3/225034 Kliuki.net
Защо хакер №1 на Алексей Петров няма да лежи в затвора?

Основният обвиняем по делото за теч на лични данни от НАП (Националната агенция за приходите) през 2019 г., е хакерът Кристиян Бойков. По всичко личи обаче, че той ще се размине само с финансова глоба, вместо осъдителна присъда от 8 години лишаване от свобода за най-мащабното киберпрестъпление у нас.

 

Преди дни прокуратурата внесе в Софийския градски съд предложение за споразумение с компютърния специалист, което предвижда Бойков да получи само глоба за източването на личните данни на около 6 милиона български граждани от системата на НАП, а наказателното производство срещу него да бъде прекратено. Очаква се още в средата на месеца Софийският градски съд да одобри предложението на държавното обвинение и окончателно да свали обвиненията към хакера.

 

Съвсем доскоро обвинението срещу Кристиян Бойков беше за изнасяне на компютърни данни с цел тероризъм - престъпление, което се наказва със затвор от 8 до 12 години.

След хакерската атака на Бойков срещу сървърите на Агенцията по приходите и изтеклите данни на 6 милиона данъкоплатци последваха хиляди дела на граждани срещу НАП, а Комисията за защита на личните данни наложи рекордна глоба на приходната администрация от 5,1. млн. лв. От НАП до ден днешен отказват да платят санкцията и обжалват глобата с мотива, че също са жертва на хакерската атака.

 

Мистериозната амнистия от страна на прокуратурата към киберпрестъплението на Кристиян Бойков се дължи на привличането на пловдивския хакер като експерт в отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП, разкрива запознат от държавното обвинение. Според думите му Кристиян изпълнява „специфични“ задачи на ГДБОП и лично началникът на киберотдела в най-елитното полицейско формирование Владимир Димитров лобирал пред главния прокурор Борислав Сарафов обвиненията срещу най-ценния му кадър да бъдат свалени.

Неофициално се твърди, че с помощта на Бойков са били разбити няколко групи за онлайн банкови измами, хакерът помогнал и в разследването срещу контрабандната мрежа на Никола Николов – Паскал чрез проникване в мобилните телефони на контрабандистите. Смята се, че Кристиян е замесен и в изтеклите неотдавна записи от телефонни разговори на лидерите на „Продължаваме промяната“ чрез проникване в мобилния телефон на Кирил Петков.

 

Хакерът Кристиян Бойков придоби популярност през лятото на 2019 г., когато медиите бяха сигнализирани за успешния пробив срещу системата на НАП и изтеклите данни на 6 милиона българи от името на анонимен руски хакер. Няколко седмици по-късно закритата вече Специализирана прокуратура разпореди на МВР да арестува шефа на частното дружество „ТАД груп“ Иван Тодоров, търговския директор на компанията Георги Янков и извършителя на хакерската атака Кристиян Бойков.

Впоследствие Георги Янков отпадна като подсъдим, а Тодоров и Бойков се сдобих с обвинения в кибертероризъм и създаване на смут и страх в обществото.

 

Разследването продължи почти 4 г. и едва миналото лято обвинителният акт бе внесен в съда. Делото обаче така и не стартира, а бе отложено със странен мотив – прекалена натовареност на съдиите от Софийския градски съд. Това дава основание на мнозина да предположат, че от родните служби за сигурност са постигнали скрита договорка с магистратите да не бързат със съдебния процес срещу Кристиян Бойков с цел да имат оръжие за въздействие срещу него.

 

Докато прокуратурата подготвяше обвинителния акт срещу хакера, през 2020 г. той започна работа при Алексей Петров, разстрелян от убиец миналото лято.

Кристиян Бойков беше назначен като експерт в дирекция „Информационни технологии и  киберсигурност“ към застрахователната компания „Лев Инс“, свързвана с Алексей Петров.

Началник на дирекцията в частното дружество е дългогодишният шеф на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП Явор Колев, който тихомълком напусна МВР през лятото на 2020 г.

 

Упорито се мълви, че докато е работил под шапката на Алексей Петров, Кристиян е отговарял за инсталирането на шпионски софтуери в телефоните и компютрите на видни политици, магистрати и бизнесмени, които впоследствие са били подлагани на изнудване от Трактора.

 

Една от версиите за мафиотската екзекуция на Алексей Петров е, че той е шпионирал мастити политици и посолства и е опитвал да осребри придобитата от хакерите му чувствителна информация.

Източник: Уикенд, crimesbg.com