март 29, 2024

Защо Румен Вълка изсече 2 декара гора в Борисовата градина?

Подготвя се да строи 6-етажна луксозна жилищна сграда

https://kliuki.net/skandali/zashto-rumen-valka-izseche-2-dekara-gora-v-borisovata-gradina-2/199944 Kliuki.net
Защо Румен Вълка изсече 2 декара гора в Борисовата градина?

Луксозна 6-етажна жилищна сграда с прилежащ към нея спа комплекс с минерален извор с обща застроена площ от над 5 дка се подготвя да строи в Борисовата градина в София мажоритарният собственик на затворената от години обществена къпалня „Мария Луиза“ – Румен Гайтански-Вълка.

Мълвата за скандалния инвестиционен проект на Румен Вълка върху уж забранената за строителство територия на Борисовата градина се носи от миналото лято, но доскоро малцина вярваха, че това наистина може да се случи.

Защо Румен Вълка изсече 2 декара гора в Борисовата градина?

Поредното доказателство, че държавата и общинската власт са неспособни да защитят обществения интерес, че дори напротив, е поголовната варварска сеч, извършена по тъмна доба на повече от два декара дървета в защитена територия в центъра на София.
Същевременно държава и общинска власт волно или неволно съучастват на добре облечените бизнесмени в набезите им по доразграбването на апетитни парцели в столицата.

Последният до момента епизод по сагата „Мария Луиза“ се разиграва тихомълком, без публика в нощта на 31 януари срещу 1 февруари, когато тежка механизирана техника и армия дървосекачи биват стоварени пред някогашния централен вход на къпалнята откъм бул. „Пейо Яворов“. 

Бригадата на Вълка изсича над 100 дървета на площ 2.5 дка., и то само в рамките на една нощ. Въпреки наличието на патрули на „Общинска полиция“ в парка, същото това деяние се повтаря и на следващата нощ. 
Кметът на столичния район „Средец“ – Трайчо Трайков е този, който дава формален повод за поголовната сеч. Той дава разрешение за премахването на 1 дървета в зоната на плувните басейни. 

Трайков обяснява, че решението е взето от „експертите от района“, които след постъпила молба от дружеството-собственик на къпалнята, са изготвили оценка за изсичането на 5 изсъхнали бора и още 6 – круша, ясен и череша, саморасли в подпорната стена и бетоновите стъпала край басейна.   

Хората на Вълка обаче използват умело издаденото от Трайков разрешително и изсичат незаконно по тъмни доби терен от над 2 дка. гора. 
Припомняме, че по подобна схема преди няколко години бяха построени и двете помощни игрища на стадиона на ЦСКА в Борисовата градина – чрез разрешение за премахване на изсъхнали дървета от тогавашния районен кмет. Тогава бяха изсечени над 20 дървета, а от ЦСКА се разминаха с административна глоба в размер на няколко хиляди лева. 

Глоба е наложена и на Румен Гайтански. Заради поголовната сеч, той ще трябва да заплати санкция в размер на 100 000 лв. Така срещу цената на един панелен апартамент митичният бос на боклука направи още една важна крачка към осъществяването на плановете му за застрояване на Борисовата градина.

Скандалното тук е, че не е постъпвало уведомление, че дърветата по разрешението ще бъдат премахнати на 1 февруари. Трайчо Трайков казва, че при тях са постъпили сигнали от граждани, след което „Паркове и градини“ и „Зелена система“ са установили, че вече са премахнати повече на брой дървета от разрешените. 

Според мнителни поддръжници на Трайков акцията по изсичането на повече от 2 дка гора има за цел да компрометира кандидатурата му за кмет на София. Според други обаче Трайков е скрит съучастник на „добре облечените бизнесмени“ в опит да заграбят парчета от Борисовата градина. Такъв пример е сагата с автокъща Капитолия. 

Градската къпалня „Мария Луиза“ премина изцяло в ръцете на мафията през 2003 г.  благодарение на Тошко Добрев, който по онова време е бил шеф на общинската фирма „Софийски имоти“. Чрез поредица от трикове той я харизва на боса на ВИС-2 Георги Илиев. След екзекуцията му през 2005 г., къпалнята преминава в ръцете на Румен Вълка. 

Макар през последните години неколкократно да се понесе мълвата, че къпалнята отново ще отвори врати, малцина вярват, че това ще се случи. Мнозина смятат, че Вълка ще изгради луксозна жилищна сграда и частен спа комплекс за богаташи откъм централния вход на къпалнята. 

Снишаването на Трайков и общинските власти и този път, както и безобразната незаконна сеч, разчистила терен за строителство, са индикация, че и този път номерът ще мине…
Източник: Уикенд