юни 23, 2024

Златко Баретата посяга към кеша от „Капитан Андреево“

Иска пай от бизнеса на браздата в съдружие с местния баровец Парко

https://kliuki.net/skandali/zlatko-baretata-posyaga-kam-kesha-ot-kapitan-andreevo-2/225041 Kliuki.net
Златко Баретата посяга към кеша от „Капитан Андреево“

Лъч светлина се появи и на улицата на гангстерския бос Златомир Иванов, по-известен като Златко Баретата, който от известно време е затънал сериозно във финансовото блато.

Ексантимафиотът прави нов опит да потопи човка в сладкия бизнес на ГКПП „Капитан Андреево” в опит да изплува от безпаричието, в което е принуден да съществува, разкрива бабаит от Златковата чета.

 

„В момента шефът се опитва да вкара няколко негови фирми в бизнеса с товаро-разтоварната дейност на границата, която се осъществява от частни дружества. Понеже преди 11 години отново се пробва, но тогава начинанието завърши печално със стрелбата пред Съдебната палата, сега Златко Баретата е привлякъл за съдружник – местен богаташ, познат с прякора Парко”, разкрива запознатият.

Естествено, новият бизнес другар на побойника от Гурково далеч не е  случаен – Парко се оказа бивш служител на дирекция „Пътни такси и разрешителни” към Агенция „Пътна инфраструктура", която пък е под шапката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В момента с помощ от Парко босът се пробва да набута свои фирми да товарят и разтоварват стотиците тирове, минаващи за проверка през граничния пункт с Турция.

 

Пачките, които Златомир Иванов получава от Парко, са му крайно необходими, защото някога всесилният разбойник е в тежка финансова криза. Причината е, че МВР спря схемите на златната му кокошка – ромския тарикат Иван Балабанов – Вазелина. Златко Баретата се е докарал дотам, че още не си е платил G-класата, която му е продадена от автомобилния състезател от Пловдив Константин Маршавелов, мълвят в подземния свят. Мутренският мерцедес е модел 2001 г. и до момента е с пловдивска регистрация. Именно поради скъсания си джоб Златомир Иванов продължава да виси с крупна сума на Маршавелов.

 

Като потвърждение на латинската сентенция, че бедите никога не идват сами, е и друг печален факт – заплатите на цялата армия охранители и на персонала във фитнеса на Златко се бавят с месеци. За да покаже ясно, че намерението му е да се нареди около кацата с мед на ГКПП „Капитан Андреево”, Златомир всяка седмица пили гуми към границата с реално откраднатия мерцедес G класа, подчертава запознат. Дали с рамо от местния тарикат мангизлия Парко щурмът ще успее, остава да видим.

 

Последният опит на бившия служител на Централната служба за борба с организираната престъпност да вземе своя порция от милионите на браздата завърши почти фатално. В края на януари 2013-а, докато влизаше в Съдебната палата на пъпа на София, Златко Баретата бе прострелян от дебнещ го на отсрещен таван наемен убиец. На 29 януари 2013 г. около 9.30 ч. сутринта Иванов тръгва да влиза в Съдебната палата през главния вход откъм бул. „Витоша“.

Отива на дело, по което е подсъдим на втора инстанция като ръководител на наркогрупа от 20 души. В този момент проехтяват изстрели и босът пада покосен пред самата врата.

 

Според запознат дълго прикриваният мотив на стрелбата е, че по онова време Златомир Иванов поискал да се намърда в нелегалния бизнес на „Капитан Андреево", поради което конкурентна групировка му изпратила килъра.

 

А че покушението преди 11 години бе работа на майстор снайперист, не ще и дума – от цялата навалица пред Съдебната палата улучва само Златко, при това с 4 куршума. По това време на стълбите пред сградата обикновено има много хора. По-късно се оказва, че наемникът е стрелял от таванския етаж на отсрещната кооперация, която е Търговски дом и в нея се помещават десетина адвокатски кантори. Дълго време се проверява версията, че е имало резервен стрелец от сградата срещу входа за Съдебната палата на тесничката ул. „Позитано“.

 

Миг след изстрелите настъпва суматоха. Съдебната охрана образува кръг около Златомир Иванов и звъни на тел. 112. На място слизат дори председателят на Върховния касационен съд и двама зам.-градски прокурори. Баретата е прострелян в бедрото на единия крак и в слабините, има сериозни поражения в тялото му. В същото време на стълбите пред палатата има негов охранител, който е отвърнал на стрелбата към мястото, откъдето е стреляно, след което е улучен и той, но с лека рана в крака. Районът около Съдебната палата е отцепен. Линейка откарва Баретата в „Пирогов, а раненият гард е отведен към болницата с цивилна кола и в стабилно състояние. Златомир Иванов претърпява операция, понеже е с опасност за живота. Впоследствие се възстановява много трудно и продължително. Показателен е фактът, че цяла година не е в състояние да се яви в съда, където делото срещу него е отложено.

 

След стрелбата в Съдебната палата пред журналисти подсъдим заедно с Баретата заяви, че той

за първи път е влизал в сградата през централния и вход. Няма обяснение защо е решил така този път. Още в първите дни на разследването става ясно, че покушението е планирано и изпълнено професионално. Таванът, откъдето е стреляно, пламва непосредствено след изстрелите

 

По съседните сгради в района няма камери, които да помогнат по някакъв начин на разследването. Адвокатката на Иванов казва, че не знае да е имало заплахи срещу него. Двамата се видели през уикенда и разговаряли за депото срещу него, което трябвало да стартира малко по-късно в Апелативния съд.

 

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за опит за убийство и за причинен чрез взрив умишлен палеж. Огледът на тавана и експертизи показват, че оръжието, с което в стреляно по Баретата, е малокалибрена пушка с оптически мерник без заглушител. Сградата на Търговския дом представлява лабиринт и в нея може да се влезе от 5 места, три от които са от задната страна и оттам безпрепятствено човек може да излезе, без да бъде забелязан. Сградата е строена преди близо век – през 1926 г. Таванският апартамент се обитавал от клошари. Опозицията иска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов, а премиерът Бойко Борисов коментира, че ако подсъдимият е бил в ареста, това е нямало да се случи.

 

След възстановяването си Златомир Иванов започва да се явява на дело срещу него в Спецсъда със сериозни мерки за сигурност. Районът около сградата на ул. „Черковна“ и пресечката й е наситен с охрана, а гардове с бинокли оглеждат съседните сгради от двора на Спецсъда. Джипът го кара до самата врата. В Градския и Апелативния съд Иванов е съден като лидер на наркобанда от 20 души. Оправдан е по дело като подбудител на убийство. В Спецсъда пък отговаря пред Темида по друго наркодело.

Източник: Уикенд, crimesbg.com