април 27, 2024

Зловещо! Алексей Петров заплашил с убийство журналиста Станислав Цанов. Трактора проникнал в телефона, следял живота му в реално време (Ексклузивен запис)

Хакери на бившата барета джуркали изборните машини, авторът на “Напред и нагоре” разкрил измамата и щял да плати с живота си

https://kliuki.net/skandali/zloveshto-aleksey-petrov-zaplashil-s-ubiystvo-zhurnalista-stanislav-canov-traktora-proniknal-v-telefona-sledyal-zhivota-mu-v-realno-vreme-ekskluziven-zapis-4/208765 Kliuki.net
Зловещо! Алексей Петров заплашил с убийство журналиста Станислав Цанов. Трактора проникнал в телефона, следял живота му в реално време (Ексклузивен запис)

Зловещ заговор за убийство на журналист ще отнесе в гроба си Алексей Петров. Обект на бруталните заплахи става един от най-скандалните публицисти в родния ефир – ютубърът Станислав Цанов. Авторът на “Напред и нагоре” влиза в полезрението на Трактора в началото на 2022 г., когато прави единственото интервю с хакера, източил данните на цялата държава - НАП, ДАНС, ГДБОП, Здравното министерство, Митници и каквото още се сетите. Наред с публичните ведомства, компютърджията с псевдоним “Емил Кюлев” е свалил на личния си лаптоп целия архив на застрахователна компания “Лев Инс”, управлявана приживе от Петров.

 

По този начин разстреляният на 16 август т.г. доцент по национална сигурност е станал изключително уязвим. Не само, данните на милионите му клиенти, но и безброй незаконни финансови трансфери са станали достояние на хакера. За да замаже скандала, придобил застрашителни размери, Алексей бил налял милиони левове за реклама по медиите да си гарантира, че нито един журналист няма да оповести случая.

 

В този момент на сцената излиза Цанов, който прави интервю с “Емил Кюлев” и милиони зрители научават, че “Лев Инс” на практика е разграден двор.  Откровенията не са никак по вкуса на Алексей и часове след излъчването той звъни на Цанов по телефона с настояване да свали предаването. Обвинява го в противодържавна дейност, нарича го терорист и със заплашителен тон го уверява, че някой ден журналистът “ще носи отговорност”. Каква и пред кого, баретата не уточнява, но психологическият натиск над Станислав е ужасяващ. Въпреки това, предаването остава налично в ютуб канала “Цанов - напред и нагоре”.

 

Зловещо! Алексей Петров заплашил с убийство журналиста Станислав Цанов. Трактора проникнал в телефона, следял живота му в реално време (Ексклузивен запис)

Но кошмарът за младия човек тепърва започва. Месеци по-късно,   в навечерието на парламентарните избори през октомври 2022 г., Цанов тръгва по следите на брутална изборна фалшификация с венецуелските машини. За да покаже на зрителите колко е лесно да се хакнат изборите, той се уговаря със свой приятел – кибер спец, да направят на живо т.нар. penetration test (бел.ред.: зловредно проникване в машина) за да стане ясно как точно се манипулира вотът на гражданите. Докато подготвя предаването, Цанов получава обаждане с покана за среща със самия Алексей Петров. На линията е Тракторът, а номерът, от който звъни по Телеграм е на неизвестна дама. Убитата барета звучи видимо пиян и юнашки се хвали, че службите му снасят всичко.

 

Поканата за разговор е от ония, на които не е здравословно да откажеш. В уречения ден и час, Станислав се среща очи в очи с Трактора, но предвидливо си носи скрита камера. А чутото и видяното е зловещо. Алексей със смразяващ кръвта тон му обяснява, че телефонът на журналиста е хакнат и му показва разпечатки с чатове от вайбър, фейсбук и инстаграм. Прихванати са и разследванията с машинните измами. Ако те са били излъчени, вотът е можело са бъде касиран, прокуратурата да влезе в ЦИК и Информационно обслужване, и цялата далавера с “кодовете” да лъсне. Есенцията на разговора е, че Цанов трябва да прекрати работата си по машините, “за да не стане като с оня другия хакер, който го блъсна влак”, редял кротко, но категорично доц. Петров. Директна заплаха за убийство на разследващ журналист!

 

Зловещо! Алексей Петров заплашил с убийство журналиста Станислав Цанов. Трактора проникнал в телефона, следял живота му в реално време (Ексклузивен запис) - Снимка 2

Давайки си сметка, че службите за сигурност са на пряко подчинение на Алексей по онова време, Станислав избира да не рискува. Отказва да снима изборните манипулации и започва буквално да чака края си. За всеки случай предава флашката със записаната среща на свой близък, с молба тя да бъде показана на медии и полиция ако го убият.

 

По ирония на съдбата, или по-скоро като Божие възмездие, Алексей Петров приключва земния си път и животът на Цанов е спасен. Поне за сега.

 

Онова, което ютубърът не казва, или може би не разполага с информация е, че със заповед та ДАНС, през август 2022 г. се подменя екипа от киберспециалисти, отговарящи за машинния вот. Новите “експерти” са свързани по научна линия, но не само…. със самия Алексей Петров. Главният IT-експерт, Мирослав Стефанов, например е преподавател по киберсигурност в Пловдивския университет, където доц. Петров чете лекции по национална сигурност. Братът на Мирослав - арх. Стефан Стефанов пък е член на института за стратегически политики на БСП, където участие има и служебният (по онова време) министър на електронното управление (пряк участник в машинния вот) Благовест Кирилов.

 

Зловещо! Алексей Петров заплашил с убийство журналиста Станислав Цанов. Трактора проникнал в телефона, следял живота му в реално време (Ексклузивен запис) - Снимка 3

Не по-малко любопитна фигура е другия изборен IT-експерт Станислав Атанасов. Освен с нестандартната си сексуалност, той е известен като близък на хакерската група, подслонена в кибер отдела на “Лев Инс”.

 

Прочее експерти, към които се обърнахме неофициално потвърдиха, че е възможно именно Атанасов да има пръст в проникването на телефона на Цанов. Източниците ни, пожелали анонимност, развиха няколко версии как Алексей Петров е влязал  в телефона на Станислав Цанов.

 

Най-зловещата, но не толкова вероятна хипотеза е срещу журналиста да е използвана мощната система за подслушване “Пегасус”. За нея се писа, че по време на служебните кабинети е била закупена, забележете, от частни лица, но се експлоатирала незаконно от държавата срещу журналисти. За криминалното подслушване оповестиха няколко медии, в т.ч и сайта “Афера” през ноември м.г. Въпреки, че звучи логично, възможността ютубърът да е прехванат чрез “Пегасус” е по-малка, т.к дори ако наличието й у нас се окаже факт, то тя би трябвало да се ползва от служба ДАТО, където Алексей нямал достатъчно добри позиции сред ръководството и личния състав. Друг е въпросът дали самият Петров не е притежавал за частни цели “Пегасус” или друг аналог на подслушващата машина. За него се знае, че е работил в съдружие с израелски фирми, а “Пегасус” е именно израелска разработка. За капак, у нас работи лице от израелски произход, който официално представлява компанията-производител на зловещата система.

 

Зловещо! Алексей Петров заплашил с убийство журналиста Станислав Цанов. Трактора проникнал в телефона, следял живота му в реално време (Ексклузивен запис) - Снимка 4

Доста по-солидно звучи версията Цанов да е бил прихванат с помощта на ДА “Информационно обслужване”. Там работел кибер спец, който се представял за “етичен хакер и бивш IT консултант на президента Росен Плевнелиев”. Информационно обслужване, ако се доверим на източника ни, владее всички интернет провайдъри, и не биха могли да откажат “сделка” на Алексей. Точно през провайдърште прихващането става лесно и ефективно.

 

Третият вариант е да е станало посредством Асоциацията на етичните хакери, оглавявана от IT-то Ростислав Петров, който през 2019 г. оглави отдела по компютърна безопасност на “Лев Инс”.

 

Според експерта, пожелал да консултира настоящото разследване, е сигурно, че на държавно ниво ГДБОП (които също имат практическата възможност да подслушват и извличат данни) не са замесени в незаконния шантаж над журналиста.

 

Практическото хакване на телефона на Цанов най-вероятно е станало чрез вирус, който е дал достъп на познавачи до мобилния телефон. Друга възможност е да е бил хакнат не телефона, а лаптопа на Станислав, където той със сигурност си е бил клонирал фейсбук, инстаграм и вайбър - приложенията, от които Алексей му е показал разпечатки за да го стресне. Лаптопите се пробиват значително по-лесно и през тях може да се извлича сериозна информация, особено такава, свързана с творческите проекти на журналиста.

 

Дали след смъртта на Алексей Петров държавата ще се заеме с манипулациите на машинния вот и със заплахите срещу нашия колега, предстои да видим. До тогава гледайте целия запис, с който Станислав Цанов доказва заплахите и шантажа от страна на Трактора срещу разследващата журналистика в България.

Източник: crimesbg.com