март 28, 2024

10-дневно бягане в София започва след броени дни

https://kliuki.net/sport-kliuki/10-dnevno-byagane-v-sofiya-zapochva-sled-broeni-dni/166289 Kliuki.net
10-дневно бягане в София започва след броени дни

Началото е в 8 ч.

България е една от първите страни в Европа и в света, в които се провежда 10-дневна надпревара в бягането. На 7 юни в 8:00 часа в София стартира Шри Чинмой 6 и 10-дневно състезание по бягане. То ще продължи до 17 юни.

 
10-дневно бягане в София започва след броени дни

„Златното момиче“ на българската художествена гимнастика Мадлен Радуканова  ще даде официалния старт. Олимпийската шампионка е чудесен пример за силата на човешкия дух и тяло. Тя ще пожелае успех на 23-мата бегачи от 13 държави.

10-дневно бягане в София започва след броени дни - Снимка 2

По информация от организаторите, в надпреварата ще участват 19 мъже и 4 жени от Финландия, Сърбия, Италия, Беларус, Украйна, Словакия, Чехия, Полша, Австрия, Норвегия, Унгария, Ирландия и България.

10-дневно бягане в София започва след броени дни - Снимка 3

През 2021 година организаторите от "Шри Чинмой Маратон Тим България" поставиха началото с 6-дневно състезание. Тази година е добавена още една опция за спортистите – бягане в продължение на 10 дни.

10-дневно бягане в София започва след броени дни - Снимка 4

В събитието ще се включат някои от най-добрите бегачи на свръхдълги дистанции. Сред тях е многократният победител и рекордьор на най-дългото сертифицирано състезание в света – 3100 мили „Себенадминаване“ – Ашприханал Аалто от Финландия. Ще бяга и миналогодишният победител от 6-те дни в София, спечелил последните две надпревари на 3100 мили –  италианецът Андреа Маркато. Участие ще вземе и световният рекордьор на 6 дни във възрастовата група 70+ и национален рекордьор Ради Милев.

10-дневно бягане в София започва след броени дни - Снимка 5

Впечатляващата група топ атлети с опит в многодневните състезания ще покаже пред софиянци как силата на човешкия дух надхвърля всички ограничения.

Мото на надпреварата тази година е мисълта на Шри Чинмой: „Да бягаш от познатото към непознатото означава да бягаш от робството към свободата.“

10-дневно бягане в София започва след броени дни - Снимка 6

Трасето се намира в парка „Св. Св. Петър и Павел“ в София и е с дължина 785 мeтра. Съгласно регламента, състезателите изминават възможно най-дълго разстояние, като обикалят трасето, което е отворено 24 часа в денонощието. Бегачите сами решават кога и колко да почиват. През цялото време на състезанието по маршрута ще има стюарди-съдии, които ще следят за спазването на правилата на състезанието и на реда.

10-дневно бягане в София започва след броени дни - Снимка 7

"Шри Чинмой Маратон Тим" е международна спортна организация, която се е посветила на популяризирането на спорта и физическата култура като неотделима част от формирането на хармонична човешка личност.

Шри Чинмой основава Тима през 1977 г. като инструмент за изява на безграничния потенциал, скрит във всеки един от нас. Той поставя началото на състезания, които за много хора изглеждат отвъд границите на възможното – главен пример за това е състезанието „Себенадминаване“ на 3100 мили, провеждано от 1997 г. През годините "Шри Чинмой Маратон Тим" се утвърждава като най-големия организатор на многодневни ултрамаратони.

Шри Чинмой (1931-2007) се занимава със спорт не само заради радостта от движението, не само за да поддържа тялото в добра форма, но и защото вижда спорта като естествен израз на неговата философия за себенадминаване – постигане на привидно невъзможното за тялото чрез силата на вътрешния дух. Той ни завещава: „Ние сме наистина безгранични, ако само се осмелим да опитаме и имаме вяра“.