април 27, 2024

Коце Маца става защитен свидетел срещу Перуката?

Той единствен от бандата отърва затвора преди години

https://kliuki.net/sport-kliuki/koce-maca-stava-zashtiten-svidetel-sreshtu-perukata-4/213524 Kliuki.net
Коце Маца става защитен свидетел срещу Перуката?

Ексбосът на футболното черно тото Костадин Хаджииванов – Коце Маца, получи награда за сериозен принос във футбола. Плакетът му бе връчен лично от петричкия кмет Димитър Бръчков пред хиляди запалянковци на стадион Цар Самуил по случай 100-годишнината на местния футболен клуб „Беласица“. В сравнение с последните му снимки от преди десетилетие, побелял и доста състарен, Коце Маца живее като истински баровец в Петрич към днешна дата.

 

Съвсем скоро обаче може да му се наложи да развали спокойствието си, ако бъде потърсен за защитен свидетел срещу Боби Михайлов – Перуката и останалите от кликата му.

И.д. главен прокурор Борислав Сарафов съобщи, че срещу Перукан и останалите в БФС започва разследване за злоупотреба с държавни пари, черно тото, уговорени мачове и др. 

 

„Коце Маца е наясно с всички схеми за черното тото, понеже той ги е съставил и въртял заедно с тях. И ако властите наистина искат да разследват Михайлов, Коцето може най-добре да им каже всичко, тъй като са работили в комбина по уреждането на мачовете и резултатите“, разкрива източник от прокуратурата. Перуката вече се появи на снимка, на която е заедно с Коце Маца и шефа на тото мафията Дан Тан от Сингапур.

 

Коце Маца става защитен свидетел срещу Перуката?

Коце Маца прекара около 10 години в изгнание, след като бе изобличен като един от босовете на световен мафиотски синдикат за черно тото и манипулиране на резултати от футболни срещи. Дълго време се криеше в чужбина – според слуховете първо в Макао, а след това в Гърция. Бяха го заснели на сафари в Танзания, където застреля жив слон. Следите му отвеждаха някъде към Солун, там имал бизнес.

 

Уж Интерпол го търсеше, но се оказа, че това не е така. Знае се например, че Хаджииванов е влизал най-спокойно от Гърция в България през КПП „Кулата“, за да си оправя различни документи в Петрич. В края на август миналата година, той се появи за пръв път на публично събитие – погребението на депутата от ДПС и негов близък приятел Камен Костадинов.

Оказва се, че оттогава Коце Маца е останал да си живее в Петрич.

 

Отдавна вече не се занимавал с черно тото. Прекарвал по-голяма част от времето си по заведения с авери. „Същият тузар е като преди 20 години, само където е остарял“, споделят от обкръжението му. Пускал редовните си лафове като „Къцкаш ли?“, което на пернишки диалект означава дали някой е пернал нещо чуждо. На 2-3 питиета се хвалел, че навремето нямало отбор да стане шампион без съгласието на синдиката им за черно тото.

 

Останал и до днес много близък с Румен Попов – Джаич, спортен директор на „Беласица“ от времето, когато Коце Маса бе собственик и президент на клуба. Вилата на Джаича в с. Камена била нещо като ловна база, откъдето Коце Маца и дружинката му ходели да бият диви свине. Човекът дори си имал редовно разрешително за лов. С една дума – гледа си живота.

 

Кой всъщност е Костадин Хаджииванов?

Известният като Коце Маца милионер от Петрич се появява във футбола ни през 1997 г., когато поема местния тим „Беласица“. Не след дълго го вкарва в „А“ група.

 

Официалният му бизнес е търговия с мебели, най-вече от Италия. Занимава се и с ред други начинания, някои на ръба на закона. Жени се за Мисис България 2004 Радост Чолакова, а на сватбата му кумуват Илиана Раева и Наско Сираков. По-късно Коце Маца е арестуван в германския град Аугсбург и осъден за нелегална търговия с цигари.

 

През 2011 г. изведнъж се оказва, че Костадин Хаджииванов всъщност е един от босовете на световния престъпен синдикат за черно тото.  Международно разследване в Италия, Финландия и Унгария доказва, че българинът е бил един от шестимата акционери на най-мощната тогава организация за манипулиране на резултати от футболни мачове.

 

Как започва всичко?

Според разследването на италианските власти европейско-азиатската банда е сформирана през 2008 г. Неин бос е сингапурецът Тан Сеет Енг, по-известен в престъпните среди като Дан Тан. Той дърпа конците от имението си в Сингапур, където е и централата с компютрите. На територията на Европа мачовете се уреждат от „Бандата на циганите”, към която се числи и Коце Маца. Вербуват играчи, треньори, съдии и шефове на футболни клубове посредством подкупи и шантажи.

 

Всичко това става ясно, след като арестуват сингапуреца Уилсън Радж Перумал, един от членовете на синдиката. Той става защитен свидетел на разследванията в ред страни, а по-късно публикува и книгата си „Кралете на черното тото“.

 

По думите на Перумал, Костадин Хаджииванов се е оказал истински новатор в черното тото.

„Той работеше със съвсем други методи. Докато аз например манипулирах мачовете чрез футболисти, треньори и съдии, Коста работеше направо с президентите на клубовете и футболните федерации.

 

Имаше мощни връзки в Турция и Гърция, където президентите на клубове не отказваха да вършат мръсна работа за него. По този начин Дан и останалите направиха луди пари с черното тото в Турция и Гърция”, разказва още сингапурецът.

 

Хаджииванов първо е разкрит при разследване в Италия на съдията следовател Гуидо Салвини. Топи го Перумал, който след това го описва и в книгата си.

 

Относно „Беласица” сингапурецът разказва: „През сезон 2008 – 2009 Коста имаше собствен клуб в България. Отборът играеше в „А” група, както се нарича българската топ лига. След като обаче Коста излезе от затвора в Германия, и двамата с Дан решиха да го закрият. Това стана постепенно, като отборът губеше мачовете си. На всеки от тях слагаха по 100 000 долара. Залагаше се на брой голове, както и на периодите от мача, в които ще бъдат вкарани. Така в края на сезона отборът изпадна. Само че Коста вече беше осребрил това изпадане, натрупа достатъчно пари от залаганията и вече можеше да се включи като акционер в синдиката на Дан“.

 

Българският футбол, който тогава се управлява от Борислав Михайлов също се оказва впримчен в мрежите на мафията. Съществуват ред свидетелства за мачове от първенството ни, уредени за черно тото. Процъфтява и трансграничният трафик на футболни съдии от България, които манипулират резултати в Европа, Африка и Латинска Америка. Вкарват в схемите и националния отбор на България. „Черешката на тортата“ се явява мачът България – Естония (2:2), игран на 09.02.2011 г. в Анталия. Това са точно 40 дни след въпросната среща в Сингапур, на която Боби Михайлов е заснет с мафиотите. В този мач нелегалният унгарски съдия Ленгел дава 4 дузпи, за да излезе в залозите голям брой голове.

 

Гръмва жесток скандал. Всички разбират, че мафията е наредила резултатите. Малко по-късно Уилсън Радж Перумал е арестуван във Финландия по обвинение за уреждане на мачове от тамошното първенство. Прави пълни признания в съда, след това е прехвърлен в Италия и Унгария. Там също сътрудничи на властите със статут на защитен свидетел. В резултат на неговите разкрития абсолютно всички от тото синдиката, начело с Дан Тан, са арестувани. Без един – Костадин Хаджииванов, който известно време се крие по света, а днес си живее в Петрич.

Източник: Уикенд, crimesbg.com