април 27, 2024

Насар почти е спазарен да се състезава за Бахрейн

Тежкоатлетът получава половин премия за европейската титла в София

https://kliuki.net/sport-kliuki/nasar-pochti-e-spazaren-da-se-sastezava-za-bahreyn/218788 Kliuki.net
Насар почти е спазарен да се състезава за Бахрейн

Оказва се, че Карлос Насар – звездата на българските щанги, който преди броени дни спечели европейската титла в София, почти е спазарен да се състезава в Бахрейн.

Формалните парафи ще бъдат ударени след провеждането на олимпийските игри в Париж през август. За да привлекат таланта от Червен бряг в техния национален отбор, арабите ще броят над 1 млн. долара на Българската федерация по вдигане на тежести, издава запознат от кухнята на щангите.

 

През последния уикенд Карлос Насар направи фурор на европейското първенство, което се проведе в София. Столичната зала „Арена София” се напълни с фенове на 19-годишния тежкоатлет, от когото всички очакваха златен медал. Около 4000 души, платили билети с цена до 20 лева, видяха как в категорията до 89 кг Насар разби на пух и прах цялата конкуренция, за да спечели европейската титла с двубой от 391 кг. При това с пореден световен рекорд. Толкова народ да гледа щанги не се бе събирал у нас, откакто юнаците на Иван Абаджиев чупеха рекорди.

За церемонията по награждаването Насар излезе облечен в българска носия. „Тази титла е българска – за всички вас. Благодаря на всеки, който дойде да ме уважи в залата. Титлата е за всички българи. Вие вдигахте тези тежести. Аз съм горд българин и ще продължавам да го доказвам. Обичам ви!“, удари се патриотично Насар в гърдите.


Българските щанги обаче са безсилни пред арабските пари. Вече е ясно, че след лятото Насар отива да се състезава за чужда страна. Той ще вдига последно за България на олимпийските игри в Париж (26 юли – 11 август), след което ще стане част от националния отбор на Бахрейн. Срещу арабските пачки пък Карлос Насар трябва да донесе златна слава на бахрейнците на световното първенство, което ще се проведе в края на годината именно в островното кралство от Персийския залив.


Сделката за над 1 млн. долара бе първоначално задвижена от настоящия шеф на щангите Ариф Маджид, но скандалите около него бяха напът да я провалят. В крайна сметка пазарлъците за Насар ще преминат в ръцете на опозицията, която трябва да стъпи на власт идния месец. На 14 март ще се проведат избори за нов шеф на щангите. Очакванията са Ариф Маджид официално да се оттегли, а начело на федерацията да застане прочутият ни щангист Антон Коджабашев.

До свалянето на Маджид от властта в щангите се стигна заради скандални разкрития в последните месеци. Бизнесменът бе обвинен, че е профукал 200 000 лева държавни пари, предоставени на федерацията, за лични нужди. Маджид се разпореждал еднолично с паричната сметка, която била частично блокирана заради неплатени борчове. От тази работа страдали повечето наши щангисти, които редовно се оплакват, че висят с месеци без заплати. В същото време Маджид гледал своя галеник Насар като писано яйце и редовно му давал пари за глезотии.

За спечелената европейска титла Насар ще получи орязана наполовина държавна премия. Вместо 60 000 лева за общо трите му златни медала от шампионата, държавата ще награди 19-годишния тежкоатлет с 30 бона. Разликата идва от схемата за премиране на спортистите. За всеки златен медал на европейско се полагат по 20 000 лева бонус от държавата. Насар спечели общо три – два в отделните движения изхвърляне и изтласкване, както и още един в общия двубой. Това прави общо 60 000 лева. Тънката подробност е, че за премия в пълен размер има условие във всяка категория да се състезават определен брой участници – в случая поне 17. Съперниците на Насар в категорията до 89 кг обаче бяха само 11. По тази причина държавната му премия се орязва до 30 бона.

Голямата цел пред Карлос Насар обаче е олимпийската титла на игрите в Париж това лято. Там вече няма условия – спечели ли златото, щангистът автоматично си заработва 250 000 лв. награда от държавата.

Източник: Уикенд