май 17, 2024

Непрокопсалият кандидат за шеф на БФС Димитър Бербатов се оказа голяма циция

Не се срами да се пазари дори за кафето в заведенията

https://kliuki.net/sport-kliuki/neprokopsaliyat-kandidat-za-shef-na-bfs-dimitar-berbatov-se-okaza-golyama-ciciya/222463 Kliuki.net
Непрокопсалият кандидат за шеф на БФС Димитър Бербатов се оказа голяма циция

Макар да е червив с пари, както се казва, Димитър Бербатов всъщност е голям циция – стиска се за всеки лев. Кандидатът за шеф на БФС, който не успя да прокопкса, е изкарал 45 млн. евро само от професионален футбол и въпреки всичко продължава да цепи стотинката на две. Всеки път, когато сяда на заведение с приятели, се ослушва дали някой друг няма да изяви желание да плати сметката. Ако все пак се наложи да извади пари от собствения си джоб, не пропуска да пресметне с калкулатор сумата, която дължи за изяденото и изпитото, да не би да се прецака. От антуража му издават, че няма начин да остави бакшиш.

 

„Вчера доживяхме и Митко да плати сметката в ресторанта”, каза уж на майтап неговият приятел Стилиян Петров преди време. Всъщност Бербо тогава буквално бил принуден от приятелите му поне веднъж в живота си да почерпи. Случката станала в едно от скъпарските заведения в София, където бившият голмайстор се поизръсил здраво. Но това било само веднъж. „Майтапят го непрекъснато, че има змия в джоба, или че джобовете му са зашити”, твърдят негови близки.


Сред тях се разнасят вицове как Митко се пазарял за цената на джета, когато е на море, и от 120 лева искал да я свали на 100. В някакво заведение пък отказал да си плати кафето, понеже раздавал автографи на персонала.
Интервюта давал само срещу заплащане, хонорари изисквал и при гостуванията си в английските телевизии като коментатор.

Твърди се, че като млад футболист Бербо не се стискал толкова, но станал голяма циция, след като се събрал с жена си Елена. Преди това хвърлял доста пари по манекенки и най-различни бръмчалки, но след това се кротнал.

 

Сметките сочат, че само от футбол Бербо е изкарал около 45 милиона евро. В ранните си години на „Армията” Митко първоначално рита срещу 67 лева заплата на месец, плюс 45 000 долара на ръка за всеки сезон. Голямата лапачка почва след продажбата му в Германия. През първите си пет сезона в „Байер” (Левекузен) българският нападател е прибирал средно по 1.3 милиона на година. Следват две години в „Тотнъм” за 2.5 милиона на сезон от премии и заплати.


През август 2008 г. Бербатов разтърсва трансферния пазар след преминаването си в „Манчестър Юнайтед” срещу 38 милиона евро. Мениджърът Сър Алекс Фъргюсън му дава заплата от 4.8 милиона годишно, което го класира на 56-то място след най-скъпо платените играчи в света. За четири години на „Олд Трафорд” нашият изиграва 108 мача във Висшата лига, вкарва 48 гола и заработва заплати на обща стойност от 19.2 милиона евро. През последния си сезон в „Юнайтед” изпада в немилост и търка резервната скамейка. Усетил, че времето му изтича, нападателят си урежда трансфер в лондонския „Фулъм”. Клубът му дава същата заплата като в „Юнайтед”. За 16 месеца там Митко прибира общо 6.4 милиона. След това отива в „Монако” за 3.5 милиона на година, после играе за гръцкия ПАОК срещу 1.5 милиона. На изпроводяк в края на кариерата си одира индийците от „Керъла Бластърс” с още половин милион за краткия си престой там.


Всъщност приходите му са доста повече, тъй като в тази сума не влизат договорите му за реклама. Те обаче се пазят в строга тайна и за тях никога не е излизала официална информация.  
Въпреки че банковите му сметки преливат, на Бербатов му се свидят дори пари за близките му. Баща му бай Иван неведнъж се е оплаквал в тесен кръг, че прочутият му син е можел да бъде и по-щедър.


Навремето Митко даваше по някой лев и на брат си Асен, който обаче пропадна с дрога. Затова и на него вече е врътнал кранчето. Единствено не пестял за двете щерки Деа и Елиа. Парите си инвестирал основно в недвижими имоти, казват още от обкръжението му.


Спрямо Бербатов често се чуват критики, че не помага с пари дори на родния си „Пирин”, когато клубът го е закъсал. Шефът на „Славия” Венци Стефанов веднъж го жегна по този въпрос и добави, че Митко само е взимал от футбола.

„Той да не ми е личен счетоводител, за да следи къде съм дал и колко? И не мисля, че какво си дал във футбола се измерва финансово”, измъкна се Бербо и обясни, че само от трансферите му в чужбина, „Пирин” е получил процент, възлизащ на повече от половин милион евро.

Източник: Уикенд