април 27, 2024

Шахматистката Нургюл Салимова остана разочарована от това, че не попадна дори в петицата на класацията „Спортист на годината“

Мнозина от спортистите завидяха на младия плувец Петър Мицин за третото място

https://kliuki.net/sport-kliuki/shahmatistkata-nurgyul-salimova-ostana-razocharovana-ot-tova-che-ne-popadna-dori-v-peticata-na-klasaciyata-sportist-na-godinata/216415 Kliuki.net
Шахматистката Нургюл Салимова остана разочарована от това, че не попадна дори в петицата на класацията „Спортист на годината“

Откровени простотии окепазиха анкетата за „Спортист на годината“, на чиято церемония на 4 януари бяха наградени най-заслужилите ни спортисти за 2023 г. За втора поредна година спортните журналисти избраха за №1 баскетболиста Александър Везенков, който се наложи като най-добър в Европа и проби в НБА. Челната тройка допълниха тенисистът Григор Димитров и младата надежда в плуването Петър Мицин.

 

 Доста от по-долу класираните спортисти обаче възроптаха срещу вота. Последваха грозни нападки и сръдни, а ябълката на раздора се оказа именно голобрадият плувец Мицин. 18-годишният талант от Велинград направи фурор в басейна през миналата година, само че в състезания за юноши. Мицин спечели световна и европейска титла. Освен това стана първият българин със световен рекорд в плуването, подобрявайки върховото постижение на 400 м. свободен стил. След церемонията се чуха злостни гласове срещу плувеца, който уж не заслужавал третото място, понеже постиженията му са все още на юношеско ниво.

 

Големият вой дойде от хванатия преди време с дрога щангист Карлос Насар, който се нареди пети в анкетата. И той изпрати много успешна година като стана европейски шампион в категория до 89 кг. със световен рекорд.

 

Шахматистката Нургюл Салимова остана разочарована от това, че не попадна дори в петицата на класацията „Спортист на годината“

„Беше несправедливо към мен. Имаше и други ощетени спортисти. Видя се, че каквото и да направиш, ако ще и Луната в София да свалиш, маже въобще да не си в класацията“, оплака се тежкоатлетът.

 

Масло в огъня наля и майката на Насар – Поля, която не можа да приеме третото място на Мицин за сметка на сина й.

„Уважение за момчето, но рекордите на Карлос са при мъжете! Може би, ако се съгласи да вдига за друга държава, тогава ще го направят спортист на годината в България, защото цял свят говори, че е феномен“, ядосва се майката на Насар.

 

Факт е, че постиженията на Карлос Насар са забележителни, особено предвид плачевното състояние в българските щанги, често раздирани от допинг скандали и корупция- самият Насар обаче също се намеси в голяма каша и едва не си затри обещаващата спортна кариера, след като го заловиха да кара джипа си дрогиран, при това без шофьорска книжка. Говореше се, че 19-годишният щангист се е замесил с наркобанда по морето и пласира амфетамини за техния бизнес. В крайна сметка Насар се отърва само с условна присъда, но все още го преследва имиджът на лошо и безразсъдно момче. За капак нелеп инцидент също бе да косъм да му погуби кариерата. Изкъртена мивка в хотелска стая сряза ахилеса на щангиста, а причината май се оказа секс игра с момиче.

 

„Добре е Насар да не ламти много за слава, а да си наляга парцалите и да следва целите си, защото след всичките му поразии, в момента можеше да го няма изобщо в класацията”, отбелязват с основание в спортните среди.

 

Срещу виновния без вина Мицин скочи и скандалният Антъни Иванов, който от близо две години е в жестока вражда с българското плуване. „Да сложиш Карлос Насар пети и Нургюл шеста зад успехи при юношите е адски смешно, а да избереш треньор, ползващ тренировките на други треньори, за „Треньор на годината” е, меко казано, смешно още повече след това, което се случи на европейското първенство“, изказа се язвително Иванов, визирайки Мицин и треньора му Николай Вакареев, избран за №1 при наставниците.

Плувецът, който изгоря за Олимпиадата в Париж това лято заради скатаване от допинг проби, изтъкна, че навремето като юноша също имал големи успехи, ама никой не се сетил да гласува за него в анкетата „Спортист на годината”.

 

 

Сред разочарованите от церемонията остана шахматистката Нургюл Салимова. Хубавицата от търговищкото село Крепча излезе на сцената с потънали гемии и каза три думи на кръст: „Благодаря, за много години”. След това избяга от репортерите, очевидно нацупена от шестото си място в анкетата. През годината тя нашумя с второто си място за Световната купа в Баку. Освен това Салимова помогна на България да спечели европейската отборна титла на шампионата в Будва (Черна гора).

 

Жлъчен коментар пуснаха дуото в бадминтона Стефани и Габриела Стоеви, които спечелиха титлата от Европейски игри в Полша миналото лято. „Може би пиарът на някои спортисти е по-важен от реалността и оценяването по резултати, недоволстват сестрите Стоеви, останали на 23 място в класацията.

Източник: Уикенд