юни 23, 2024

Ангела Меркел и Еманюел Макрон притиснаха изпълнителната власт в ЕС

https://kliuki.net/svetovni-klyuki/angela-merkel-i-emanyuel-makron-pritisnaha-izpalnitelnata-vlast-v-es/160351 Kliuki.net
Ангела Меркел и Еманюел Макрон притиснаха изпълнителната власт в ЕС

Те подчертаха спешната нужда от европейски подход

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, притиснаха изпълнителната власт на ЕС. Двамата направиха страшно предупреждение по повод пандемията от COVID-19. Те, както и четири други държави-членки на ЕС заявиха в писмо, че Европа изостава в битката с коронавируса. В този ред на мисли, призоваха Брюксел да обмисли начини за по-добра подготовка за следващата очаквана вълна на пандемията, информира БГНЕС. [caption id="attachment_166537" align="alignnone" width="300"]Ангела Меркел Те подчертаха спешната нужда от европейски подход[/caption] Лидерите добавиха, че хаотичният отговор на Европа срещу коронавирусната епидемия, която отне живота на 184 256 души, "повдигна въпроси относно готовността на ЕС за реакция на пандемии и подчерта необходимостта от европейски подход", особено срещу потенциалната втора вълна на вируса. В писмото – политически документ, адресирано до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен, лидерите заявиха: "Надяваме се, че документът може да послужи като вдъхновение за ползотворни, допълнителни дискусии на европейско равнище за това как да се гарантира готовността на ЕС при бъдещи пандемии".

Според тях хаотичният отговор на Европа срещу коронавирусната епидемия е отнел живота на 184 256 души

Писмото беше подписано от Еманюел Макрон, Ангела Меркел, Матеуш Моравецки, Педро Санчес, Софи Уилмс и Мете Фредериксен. До момента това е най-ясният опит на най-мощните лидери на държави от блока да натиснат изпълнителната власт в ЕС да намери начини да преодолее разединението, проявено в кризата, особено в най-ранните й дни. Тъй като подобна глобална епидемия се случва за първи път, държавите-членки реагираха на национално ниво – чрез затваряне на граници, прекратяване на медицински доставки и разработване на индивидуални планове за разходи, независимо от правилата на ЕС. Писмото поставя специален акцент върху недостига на отчаяно необходими медицински консумативи, които се разпределят неравномерно в целия ЕС. "Разбирането на недостатъците е от съществено значение", настояха в документа влиятелните европейски политици. "Те включват достатъчни общи поръчки на лични предпазни средства (ЛПС), медицински изделия, важни консумативи и ваксини", се казва в документа. 27-те лидери на Европа ще проведат виртуални разговори на 19 юни, за да обсъдят последствията от кризата с коронавируса, пише blitz.bg.