юни 21, 2024

Българският обирджия на Бил Гейтс арестуван с милиони в Аржентина

От Буенос Айрес Петров ръководел международна схема за банкови измами, закрилян от мастит полицейски шеф

https://kliuki.net/svetovni-klyuki/balgarskiyat-obirdzhiya-na-bil-geyts-arestuvan-s-milioni-v-arzhentina-2/225045 Kliuki.net
Българският обирджия на Бил Гейтс арестуван с милиони в Аржентина

През 2011 г. нашенецът Пламен Стоянов Петров се прочу из целия свят, след като заедно с други сънародници да източи хиляди долари от банковата сметка на американския милиардер Бил Гейтс чрез клониране на кредитната му карта. Той е бил арестуван преди дни в аржентинската столица Буенос Айрес като един от босовете на международна „мегабанда“ за банкови измами, отбелязват медиите в Южна Америка.

 

44-годишният Петров е закопчан в имението си в елитен квартал на Буенос Айрес в рамките на специализирана полицейска операция и разследване за международен престъпен синдикат, специализирал се в клонирането на кредитни и дебитни карти. Разследването срещу „мегабандата“ от Аржентина с български шеф се е проточило рекордните 7 години, като дълго време е било саботирано от арестуваните дни по-рано по обвинения в корупция в столицата Буенос Айрес бивш началник на полицията в район „Мар де плата“ главен комисар Хосе Луис Сеговия и неговия подчинен Хавиер Гонзалес. Смята се, че ченгетата са взимали пари от бандата за банкови измами на Пламен Петров, както и от десетки други престъпни организации, за да закрилят дейността им и за да саботират с бездействие „активни“ полицейски разследвания.

През последните няколко години групата около българина Пламен Петров, съставена от аржентинци, чилийци, парагвайци и от поне още двама българи, е разследвана за над 60 000 източени кредитни карти, теглене на десетки милиони евро заеми от финансови институции чрез фалшиви документи за самоличност и извършване на разнородни киберпрестъпления.

 

Масовите арести на членовете на бандата на българина Пламен Петров и обискираните имоти – общо над 20 на брой, са били извършени по едно и също време на 11 юни късно вечерта, за да се избегне теч на информация към престъпниците, съобщава аржентинският в. „Кларин“. От къщата на Пламен Петров в тузарския квартал „Лос Лагос де Норделта“, са иззети лимузини БМВ и „Ауди“, скъпи часовници „Ролекс“, „Картие“ и „Монблан“, няколко милиона аржентински песос, над 150 000 долара, 230 000 евро, както и пачки с боливари, реали, уругвайски песо и дори унгарски форинти.

 

„У членове на „мегабандата“ за банкови измами бяха открити множество електронни устройства под специален режим, резачки за карти, принтери, печати, машини за щамповане и хиляди фалшиви документи, използвани от престъпниците с користни цели“, съобщават от полицията в Буенос Айрес.

 

Разследващите твърдят, че поне още 10 членове от бандата на Пламен Българина са все още на свобода, съществува и версия, че част от престъпниците въртят схемите от България и ползват страната ни за препиране на част от заграбеното. „Има данни за пренасочването към България на финансови средства, придобити с измами чрез тегленето на банкови заеми с фалшиви документи“, твърди представител на полицията в Буенос Айрес.

 

Арестуваният български бос на действащата от Аржентина „мегабанда“ за банкови измами Пламен Петров беше закопчан и през есента на 2021 г. на летището в Ушуая, но впоследствие освободен под гаранция. Според думите на комисар Виктор Карденас, ръководител на отдела за сложни престъпления на полицията, Пламен Българина е бил закопчан на летището в Ушуая заедно със съпругата си от Венецуела Барбар Борхес Пантоха след подаден сигнал от англичанин за източени от сметката му 7000 евро. След задържането на Петров е установено, че за двудневния му престой в Ушуая той е съумял да похарчи над 60 000 евро от клонирани кредитни карти. Смята се, че арестът на Пламен е по вина на венецуелската му приятелка Барбара, която направила подозрително много покупки в скъпи бутици в Ушуая.

 

И макар Пламен Петров и Барбара да излязоха бързо на свобода след платени гаранции, арестуването на 44-годишния българин разкри съществуването на родна банда хакери, която върлува по света, извършва сложни електронни измами и води 5-звезден начин на живот. Техният бизнес изглежда перфектен – крадат, харчат, трупат, живеят като царе и ако случайно ги хванат някъде, бързо ги освобождават след няколко месеца прекарани в затвора“, отбелязва аржентинският в. „Кларин“. Изданието припомня и първия голям сблъсък на Пламен Петров със закона, случил се точно преди 13 години.

 

На 15 юни 2011 г. Пламен Стоянов Петров, тогава 31-годишен, е задържан с още трима българи в тузарски хотел в Парагвай след няколкодневно наблюдение от полицията. Оказало се, че Петров, заедно с 28-годишния си приятел Алексей Коларов е успял да източи банкова сметка на Бил Гейтс чрез клониране на кредитни карти. Заради удара си Пламен Българина бе кръстен „царят на хакерите“ и заедно с Коларов и останалите задържани българи Константин Кавръков и Марсел Пенчев се превърна в медийна сензация в Парагвай.

 

При тогавашните обиски в хотелските стаи на българите парагвайската полиция откри десетки клонирани карти и близо 90 000 долара, които Пламен и сънародниците му източили от банкомати в Асунсион. Разследването не успя да разкрие как точно родните престъпници са се домогнали до банковата карта на Бил Гейтс и са съумели да я клонират.

Тръгнаха спекулации, че мрежата на българите е действала и в САЩ, откъдето живеещи зад океана нашенци са им изпращали клонирани чрез скиминг устройства кредитни карти на милионери и световни знаменитости.

Самият Бил Гейтс, от чиято сметка са били отклонени около 3000 долара, не е разбрал, че е ограбен.

 

След скоростен съдебен процес в Парагвай българите бяха осъдени на по година затвор.

 

След излежаването на присъдата си Пламен Петров се установява за постоянно в Аржентина, където създава международен крими синдикат за банкови измами. След последния арест на 44-годишния български обирджия на Бил Гейтс медиите в Аржентина пророкуват, че той и съмишлениците му най-накрая ще се сдобият с дългогодишни ефективни осъдителни присъди.

Източник: Уикенд, crimesbg.com