март 29, 2024

Гръдни импланти са свързани с редки форми на рак: доклад

https://kliuki.net/svetovni-klyuki/gradni-implanti-sa-svarzani-s-redki-formi-na-rak-doklad-2/166992 Kliuki.net
Гръдни импланти са свързани с редки форми на рак: доклад

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) публикува публично предупреждение, че редки видове рак са свързани с операции за поставяне на гръдни импланти.

В доклад, публикуван в четвъртък агенцията съобщава, че е установила, че някои видове рак като сквамозноклетъчен карцином (SCC) и различни лимфоми са докладвани в тъкан, която се образува около гръдните импланти.

Агенцията отбелязва, че въпреки че появата на тези видове рак в капсулата около гръдните импланти е рядка, доставчиците на здравни услуги и хората, които търсят да си направят такава операция, трябва да са наясно с рисковете и да докладват за всички случаи на рак, открити около импланта.

FDA също така посочва, че тези нови видове лимфома са нещо ново, за което агенцията е научила наскоро чрез преглед на гръдни импланти и че това не са същите като предварително докладваните гръдни импланти, свързани с появата на друг рак – голям клетъчен лимфом.

Предварителният преглед на публикуваната литература разкрива по-малко от 20 случая на сквамозноклетъчен карцином и по-малко от 30 случая на различни видове лимфома в тъканта около гръдния имплант, отбеляза агенцията.

В предупреждението се прави уточнението, че не е необходимо хората с гръдни импланти да променят рутинните си медицински прегледи или да бързат да премахнат имплантите си, но те трябва да са наясно с някои от докладваните признаци и симптоми за рак, които включват подуване, болка, бучки или промени в кожата.

FDA посочва, че точната честота и рисковите фактори на тези новоотчетени видове рак остават неизвестни и че „това е нововъзникващ въпрос и нашето разбиране търпи развитие.“ Доставчиците на здравни грижи и хората с импланти се призовават да докладват на агенцията всички случаи на SCC, лимфом или всякакви други видове рак, открити около гръдния имплант.
Източник: obektivno.bg