април 27, 2024

Папа Франциск прие във Ватикана главния мюфтия, начело на българска делегация (снимки/видео)

Подариха на Светия отец картина на Златю Бояджиев, кметът на Кърджали Хасан Азис също беше на аудиенцията

https://kliuki.net/svetovni-klyuki/papa-francisk-prie-vav-vatikana-glavniya-myuftiya-nachelo-na-balgarska-delegaciya-snimkivideo-3/207958 Kliuki.net
Папа Франциск прие във Ватикана главния мюфтия, начело на българска делегация (снимки/видео)

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и водена от него делегация се срещнаха с папа Франциск във Ватикана, съобщиха от пресслужбата на Главното мюфтийство в България.

В състава на делегацията са Богдан Паташев, посланик на България във Ватикана; Джелал Фаик, главен секретар на Мюсюлманското изповедание в Република България; Бейхан Мехмед, зам. главен мюфтия.

Папа Франциск прие във Ватикана главния мюфтия, начело на българска делегация (снимки/видео)

В състава й бяха влизат още Хайри Емин, началник на отдел "Външни отношения" в Главното мюфтийство; Басри Еминефенди, районен мюфтия на Кърджали; доц. д-р инж. Хасан Азис, кмет на община Кърджали; Мехмед Билял, референт "Преса, култура, религия" в Община Кърджали; и отец Петър Гарена, предава БТА.

Възможността за посещение на Светия престол е била обсъдена още при гостуването на папа Франциск в България през 2019 година.

По време на аудиенцията главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и главата на Римокатолическата църква обсъдиха въпроси, свързани с междурелигиозния диалог, световния мир, хуманитарните проблеми, предизвикателствата пред религиозните институции при достигането им до вярващите, се посочва в съобщението.

Папа Франциск прие във Ватикана главния мюфтия, начело на българска делегация (снимки/видео) - Снимка 2

Папа Франциск благодари на главния мюфтия за участието му в общата молитва за мир, която се проведе в София през 2019 г., както и за топлото посрещане в България при посещението си в страната, посочват от Главното мюфтийство.

Д-р Мустафа Хаджи подари на папа Франциск картина на големия български художник Златю Бояджиев. На платното са изобразени "Джумая джамия" и "Имарет джамия" в Пловдив по време на Курбан Байрам.

Папа Франциск прие във Ватикана главния мюфтия, начело на българска делегация (снимки/видео) - Снимка 3

Ден преди срещата с главата на Римокатолическата църква делегацията, водена от главния мюфтия, се срещна и с председателя на Папския съвет за междурелигиозен диалог кардинал Мигел Аюзо Гиксо. Гостите от България посетиха и мощите на Св. Кирил в базиликата "Сан Клементе", се казва в прессъобщението.

На 26 август т.г. папа Франциск прие главния мюфтия на България Мустафа Хаджи и водената от него делегация, информира и преслужбата на Светия престол на своя сайт.

Папа Франциск прие във Ватикана главния мюфтия, начело на българска делегация (снимки/видео) - Снимка 4

Източник: dir.bg