юни 24, 2024

Ще се превърне ли Алексей Навални в малкото камъче, което ще преобърне колата?

https://kliuki.net/svetovni-klyuki/shte-se-prevarne-li-aleksey-navalni-v-malkoto-kamache-koeto-shte-preobarne-kolata/161091 Kliuki.net
Ще се превърне ли Алексей Навални в малкото камъче, което ще преобърне колата?

Споровете по случая стават все по-ожесточени

Мнозина започнаха да си задават въпроса дали случая с руския опозиционер Алексей Навални ще се превърне в малкото камъче, което ще преобърне колата. „Изключително сме обезпокоени от предварителните резултати от изследванията на Алексей Навални в болницата "Шарите" в Берлин, които показват следи от отравяне на руския опозиционен лидер. Настояваме руските власти да проведат незабавно, независимо и обективно разследване“. Това съобщават в официална позиция от Министерството на външните ни работи (МВнР). [caption id="attachment_170091" align="alignnone" width="300"]Алексей Навални Споровете по случая стават все по-ожесточени[/caption] Германия, Франция и САЩ също настояха за разследване. В същото време председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин разпореди днес една от комисиите на законодателния орган да разследва дали чужди сили не стоят зад предполагаемото отравяне на критика на Кремъл Алексей Навални. Това според него може да е направено в опит да се разпали напрежение в Русия и тя да бъде лишена от възможност да възпрепятства намесата във вътрешните работи на Беларус. "Комисията по сигурността в Държавната дума ще бъде инструктирана да анализира какво се е случило, за да стане ясно дали това е бил опит от страна на чужди държави да навредят на здравето на руски гражданин, за да разпалят напрежение в Русия, както и да отправят нови обвинения към нашата страна", заяви Володин. "Добре, че Меркел(канцлерът на Германия) се отзова и оказа помощ на Навални. Иска ми се да вярвам, че тя щеше да постъпи по същия начин, ако ставаше въпрос за всеки друг гражданин на Русия, а не само за радикален опозиционер", заяви председателят на руската Държавна дума.

Разминаванията между руските и германските лекари започнаха още от първия ден

"Клиничните прояви на отравяне с фосфорно-органични съединения е толкова ярка, че е нереално да ги сбъркаш", каза главният експерт по анестезиология и реанимация на Русия Игор Молчанов, след като германската болница "Шарите" обяви резултатите от изследванията на Алексей Навални. Диагнозата в Берлин е ясна – интоксикация с вещество от групата на активните холинестеразните инхибитори. Това е сериозна разлика с първия официален извод на лекарите в Омск, които откриха "нарушен обмен на веществата" и спад на кръвната захар. Ръководството на болницата в сибирския областен център обяви, че не се били открити инхибитори на холинестераза в организма на Алексей Навални и че е отсъствала "съответната клинична картина". Разминаванията между германските и руските лекари започнаха още от първия ден. Лекарите в Омск забраняваха превоза на Навални заради предполагаемия риск при полета, докато колегите им настояваха, че няма рискове пред транспортирането му със самолет (както се потвърди впоследствие). Оказва се, че твърдението на омските лекари за липса на данни за отравяне влиза в противоречие и със собствената им терапия спрямо пациента, доколкото може да се съди по свидетелствата на личния лекар на политика Анастасия Василиева. По думите й медиците в Омск са споделяли, че вливат атропин "за всеки случай". Атропинът действа като антидот – захваща се за рецепторите на ацетилхолина и не позволява свързването им. По този начин намалява поразяващото и дълготрайно действие на ацетилхолина. Ако Алексей Навални е получавал атропин по време на първите два дни от лечението си, прекарани в Омск, това може да помогне за избягването на сериозни последствия, пише blitz.bg.