април 30, 2024

Ракът все повече покосява младите

По цял свят се увеличават случаите на онкоболни пациенти под 50 години

https://kliuki.net/kuriozi/rakat-vse-poveche-pokosyava-mladite-3/220695 Kliuki.net
Ракът все повече покосява младите

Когато започва да повръща кръв, 27-годишната Мейлин Кийн се готви за изпит по право с намерението да се премести в Ню Йорк. Дни по-късно младата жена чува страшната диагноза – рак на стомаха и отлага изпита. В резултат на химиотерапията, получава и мозъчна замъгленост (неспособност за концентрация и влошаване на паметта), която затруднява трудоспособността й.

 

Следва пълна гастректомия (оперативно отстраняване на стомаха). Кийн прави опити да свикне с новата тежка реалност – здравословното й състояние, хранителният режим, та дори и с интимния си живот. „Какво бодряшко успокоение… Вече нямам стомах“, казва тя.

 

В. „Уолстрийт джърнъл"

Ракът покосява все повече млади хора в САЩ и други краища на света, опасяват се в медицинските среди. Страшната диагноза неотдавна чу и Кейт Мидълтън, съпругата на британския принц Уилям и херцогиня на Кеймбридж, която е едва на 42 години. Какъв точно рак има, не бе уточнено, но медиите предполагат, че е на червата или на половите органи.

 

Според федералните данни през 2019 г. е отчетено повишение на диагнозите с 12,8% - 107,8 случая на 100 000 души при 95,6 за 2000 г. Изследване показва рязко увеличение на заболелите от рак под 50-годишна възраст, като най-много са случаите в Северна Америка, Австралия и Западна Европа. В момента докторите се мъчат да разкрият защо по-младите стават все по-уязвими и как може да се идентифицират хората, изложени на висок риск от раково заболяване.

 

Подозренията падат върху промените в начина на живот през последните години – намаляващата физическа активност, т.нар. свръхпреработени храни (като снаксове, чипсове, пакетирани храни и газирани напитки), новите токсини – всичко това увеличава риска за следващите поколения.

 

„Лекуваме все по-млади пациенти“, споделя д-р Андреа Серсек, част от програмата за лечение на рак на стомашно-чревния тракт в начален стадий в онкологичния център „Слоун Кетъринг“, Ню Йорк. „Възможно е да се дължи на промяна в околната среда – дали нещо в храната или пък лекарствата? А може и да е нещо, което все още не можем да идентифицираме“, казва още д-р Серсек.

 

Смъртта на известния актьор Чадуик Боузман, който издъхна едва на 43 години от рак на дебелото черво, привлече общественото внимание към нарастването на подобни случаи при хора под 50 г. За тази мрачна тенденция онколозите са наясно още от миналото десетилетие. Скоро след това се разбира, че кризисният тренд вече включва и други видове рак при по младите – на панкреаса, на апендикса, на стомаха и шийката на матката. „На практика ракът на дебелото черво бе един вид сигнална лампа за по-генерален проблем“, обяснява д-р Тимъти Ребек от онкологичния институт „Дана-фарбър“ в Бостън.

 

Смъртността от рак в САЩ е намаляла с една трета от 1991 г. насам, благодарение на спада в тютюнопушенето и по-качествените медицински услуги. Голяма заслуга и има образната диагностика, чрез която заболяванията, включително и рак на гърдата, могат да засекат в по-ранен стадий. Въпреки че ракът все още покосява повече стари, отколкото млади хора, по-ранното онкозаболяване заплашва с още по-големи мащаби. За 2019 г. един на всеки пет нови, заболели от рак на дебелото черво са на възраст под 55 години – това е почти двойно увеличение от 1995 г. насам. За съжаление, младите пациенти често се диагностицират в късен стадий.

 

Притеснителна статистика сочи, че смъртността от рак на дебелото черво при пациенти над 65 г. намалява, но при тези под 50 се увеличава. „Все повече ставаме свидетели на млади пациенти, които не отговарят на всеобщото схващане, че ракът е старческа болест“, казва д-р Моник Гери, директор на онкологична програма, в медицински център в Пенсилвания.

 

Още от гимназията Мейлин Кийн има периодична пироза (пареща болка в гърдите) и киселинен рефлукс. В продължение на месеци, докато учи за своя изпит, пие хапчета за киселини. Губи апетита си. Когато повръща кръвта, си помисля, че е прекалила с кафето. След като лицето й пребледнява и усеща, че всеки момент може да припадне, тръгва към спешното. Докторите успяват да я стабилизират и започват изследвания, за да разберат какво не й е наред. Когато докторът прави предположение, че причината е ракообразуваща бактерия, Кийн е на ръба да се засмее от изненада. „Не бях се замисляла въобще за рака, докато не се разболях. Руши ти идентичността“, споделя пациентката.

 

Все пак не всички видове рак прогресират при младите. Според едно изследване например ракът на гърдата - най-разпространеният в Щатите сред хората под 50 г., нараства леко, а на стомашно-чревният напредва най-бързо. С надеждата за навременна диагноза, медицинските екипи свалят възрастовата граница до 40 г., що се отнася до прегледите и образната диагностика за рак на гърдата. Както и до 45 г. при рака на стомаха.

Докторите се стремят да открият какво повишава риска от подобни заболявания.

 

„Ако сега не разберем причините, в бъдеще цяло едно поколение ще страда“, казва д-р Кими Енг от „Дана-фарбър“.

 

Д-р Енг е сред първите онколози, които се захващат с изследванията около притеснителното увеличение на случаите с рак на стомаха, на който е пряк свидетел при нейните пациенти през последното десетилетие. Един от тях е Патрик Бьорегард, който през 2017 г е диагностициран с рак на стомаха едва на 29 г. Две седмици след медения му месец тежък пристъп на болки в стомаха го праща в спешното. По време на лечението съпругата му Аманда му ражда син. Два месеца по-късно, през 2020 г. Патрик Бьорегард умира. Миналата година Аманда ражда втория им син чрез ин витро процедура.

„Патрик щеше да е страхотен и истински всеотдаен баща“, споделя Аманда

 

Рискът от раково заболяване в ранна възраст се увеличава за всяко следващо поколение

от 50-те години на миналия век насам, сочи научно проучване. Оказва се, че хората, родени през 90-те, са в двойно по-голям риск от рак на стомаха и четворно по-голям от ракна ректума в сравнение с хората от 50-те.

 

„Трябва да разберем защо. Иначе прогресът, който сме направили през последния половин век, ще се обезсмисли“, казва Ахмедин Джемал, автор на проучването и вицепрезидент на Американското раково общество.

 

Ракът е общо наименование на група заболявания, при които генетична мутация предизвиква аномален и неконтролируем растеж на клетки, впоследствие формиращи тумори. Въпросните мутации стават по-вероятни с напредването на възрастта, по тази причина с годините се увеличава и рискът от раково заболяване. При по-младите обаче има нещо, което отключва по-рано този аномален процес на безразборно клетъчно производство.

 

Дълбоко пържените преработени храни имат връзка с ранния ректален рак, сочи проучване. В същото време диетично хранене с фибри, плодове и зеленчуци намалява риска. Друго заключение гласи, че някои видове рак, включително на гърдата, на панкреаса и дебелото черво, са свързани със затлъстяването. Докторите обаче твърдят, че не могат да посочат наднорменото тегло като основния и най-важен фактор за бума по-млади пациенти с рак.

 

„Има немалко млади пациенти в добра физическа форма“, посочва д-р Нанси Ю, хирург в раковия център на Тексаския университет. Първият й пациент преди повече от десетилетие е бил на 48 години. Оказва се, че има, генетично разстройство, което обяснява ранното заболяване. По-късно идва 37-годишен мъж, атлет от триатлона „Айрън мен“. После 40-годишна самотна майка, която отива няколко пъти в спешното с ректален кръвоизлив. Д-р Ю диагностицира жената с рак на ректума, чийто туморни клетки са се разнесли по черния дроб.

 

Д-р Нанси Ю и нейни колеги започват да изследват бактерии и микроби от тъкани на заболели с рак на ректума пациенти. Забелязват различия, в зависимост от възрастта. Според д-р Ю промените в структурата на микроорганизмите в храносмилателния тракт, причинени от погрешни диети, антибиотично лечение или други фактори могат да предизвикат сериозни инфекции и да повишат риска от ракови заболявания.

 

Някои доктори подозират, че уязвимостта от рак може да започне още от детството. Това обаче е трудно да се проследи и потвърди. Ако през 20-и век тютюнопушенето е прието за причинител №1 на рака на белия дроб, то в днешни дни лекарите все още не могат да определят един конкретен канцероген, с който да се обясни сегашната кризисна тенденция. Някои дори се опасяват, че зад нея се крие доста по-дълбок и страшен проблем.

 

„Дали това е част от по-глобален тренд, или просто здравето на човечеството се влошава?“, пита се д-р Сахин Апте – началник в раковия институт на университета в Юта (САЩ).

 

Изследователски екип от онкологичния център в Нешвил търси американски пациенти с рак на апендикса, с цел да изследва слюнка и туморни тъкани и да научи повече за рядката болест.

 

Лекари от „Слоун Кетъринг“ също проучват туморни проби и разпитват младите пациенти за евентуални причинители – от алкохол до хапчета против стрес и безпокойство. Търсят причини и в произхода на пациентите – например на колко години са били родителите при зачеването, дали са били кърмени като бебета и др.

 

Мейлин Кийн е родена в Китай, но на 2 годинки я осиновява американско семейство от Айова. Нейният рак има връзка с опасната бактерия хеликобактер пилори, известен с това, че причинява язва на стомаха. Кийн подозира, че е „пипнала“ бактерията, докато е била в сиропиталището в родината си, където нивото на инфекции е по-голямо.

 

След като й съобщават диагнозата, Кийн започва хормонална терапия с идеята да увеличи шансовете да забременее след химиотерапията. Само че процедурите са твърде скъпи и изтощителни, а самата Кийн се разколебава за деца в бъдещето. Само няколко седмици по-късно спира с терапията.

 

Мейлийн се мести заедно с котката си в апартамент в Манхатън, за да е близо до онкологичния център. По време на химиотерапията качва килограми и губи дългата си черна коса. Когато започва да пада, нейни приятели идват на помощ да я острижат. По-късно събира кичурите си през сълзи. „Почувствах, че губя част от себе си“, жалва се младата” жена.

 

Миналия декември Кийн излиза с приятели и колеги от правното училище в любимия й китайски ресторант в Бруклин. Носи перука и шапка. Иска да хапне за последно нещо неособено здравословно, преди да отстранят стомаха й. Всички са близки като семейство.

Кийн е наясно с любимите ястия на цялата компания, поръчва на всекиго и накрая хваща облог за сметката. Можеше да бъде една обичайна съботна вечер за младежи на 20+ в Ню Йорк. Няколко дни по-късно Кийн отива заедно с родителите си в медицинския център за планираната операция.

Часове след това се буди в болничното легло с остри болки в коремната област. Стомахът й вече го няма, няма го и ракът. Отсега нататък на няколко месеца ще минава прегледи и кръвни изследвания, за да следят докторите за евентуално възвръщане на тумора.

 

Хирурзите са направили отвор на хранопровода към тънкото черво, където се извършва основното храносмилане на необработените от стомаха вещества. Първата седмица след операцията Кийн има усещането, че храната засяда в гърлото й. С времето се научава да яде по-бавно, да избягва хляб, месо и захар за момента. „Някога ядях по цяло пакетче желирани червейчета. И сега си платих цената“, казва тя.

 

Днес Кийн продължава да излиза по ресторанти, но набляга предимно на ордьоврите. Поддържа форма и тонус с повече ходен.

Върнала е в телефона си приложенията за запознанства и срещи. В профила си е упоменала диагнозата си. Някои отговори са я накарали да се разплаче, други обаче й допадат повече от времената преди рака. Излиза на няколко срещи.

 

Кийн се е бояла, че ракът ще забави ритъма на живота й. Така и става. Но за сметка на това й променя светогледа. „Станах повече човек на действието. Осъзнах, че нямам много време, за да го прахосвам“, казва тя.

 

Косата й отново расте. Това лято Мейлин Кийн ще положи правния изпит.

Източник: Уикенд