април 27, 2024

Чалгата и политиката се венчават на избори

Фолк певици и звезди от лекия жанр от години се номинират за висшия ешелон на властта

https://kliuki.net/liubopitno/chalgata-i-politikata-se-venchavat-na-izbori-4/211846 Kliuki.net
Чалгата и политиката се венчават на избори

Новината, че една от примите на фолка Таня Боева се бори за общински съветник от партия „Възраждане” в Стара Загора вече дори не предизвиква вълнение сред електората, обръгнал на всевъзможни чалгаджийски и циркаджийски номера от страна...на партийните си вождове.

 

Таня Боева, която поне досега се ползваше с добър имидж в обществото, е само капка в морето от звездни номинации за абсурдни за професията им постове през годините като кандидати за депутати, кметове, съветници, че чак и президент на Републиката – последното в лицето на русата бамбина и бивша брадърка Луна Йорданова.

 

Хора с бизнес нюх, но лош политически такъв, като Васил Божков, дори стигнаха дотам, че оставиха партията си „Българското лято“ в ръцете на мандатоносител с прякора Готи – фолкпевеца Георги Георгиев, който на избори за местна власт през 2019 г. се яви чисто гол по тиква на предизборния си плакат. Ала като лидер на имагинерната партия БНО, чалгарят успя да продаде листите си на Черепа и компания за участие на вота, като дори летя до Дубай, за да се види лично с олигарха и да договори сделката.

 

Да си Васил Божков с уклон към красиви антики и безценни артефакти, построил строителна и хазартна империя и да стигнеш до голия Готи, изпял „Бира за мезе” и „Правиш ме крейзи“, не говори категорично за успешна предизборна стратегия. То тя си показа и резултатите…

 

Но нацията се забавляваше от сърце на Готи и голотиите му, перипетиите на Васил Божков и партията му и както винаги бързо забрави, че всеки подобен атракцион вече се е случвал. Не друг, а самият крал на фолка Азис се гмурна в предизборната надпревара още през 2005 г. и за малко да стане депутат, след като забравената днес „Евророма“ реши да го номинира за водач на не една, а на две листи. Той бе уреден начело на списъците във Варна и Пловдив-област, наред с още свои колеги, което превърна ромската партия в истински фурор.

 

Хитрият ход на „Евророма“ не свърши само с Азис, от щаба на формацията номинираха и Софи Маринова. Ромската перла се намърда в листата заедно с краля на лекия жанр, и за да е пълно щастието на избирателите, партията издигна и фолк дивата Бони – втора в листата за Враца.

 

Азис за радост на феновете си, не успя да смени звукозаписните студиа с жълтите павета. За баланс на силите партията пусна в състезанието и вечния плейбой Митьо Пищова, но за радост на манекенките в джакузитата, Митьо не успя да спечели депутатска банка и си остана с поренето на риби. Но не съвсем. И Пищова, и ромската дива с най-абсурдното семейно положение в държавата Софи Маринова, отново бяха извадени под светлините на прожекторите.

 

Пищова реши да се бори за президент през 2016 г., заедно с прословутия Радо Шишарката, а двойката, атакуваща „Дондуков“ 2 обещаваше „кибапчита и питки за всеки пенсионер”.

Софи Маринова пък бе реабилитирана за властта далеч по-рано – през 2012 г., и то не от кой да е, а от друга дама, също толкова успешна тогава, но в политиката. Лично Искра Фидосова, шефка на ГЕРБ в парламента, юрист №1 на партията, обяви, че Софи Маринова ще е чудесен депутат от ГЕРБ и трябвало повече хора, веселящи народа да се набутат в парламента, че да го веселят за негова сметка – на данъците му. Е, малко след това откровение от ГЕРБ я изстреляха обратно в Монтана с еднопосочен билет, където добре си поминува като нотариус.

 

Софи и Митьо власт и жълти павета не видяха, ала чалгата все пак се отсрами със свой човек на управленското кресло. Фолкът даде своят дан в политиката в лицето на Борис Дали. Хитовият чалга изпълнител успя да спечели през 2007 г. място в общинския съвет на Бобов дол и верен на девиза си „Ако не опиташ, как ще успееш?”, наистина опита и успя. Избирателите на Дали не са запомнили много от работата му като общинар, но наизуст знаят флагмана на творчеството му - „Пиян”. След като подчинените му не успяха да се трасират във властта, през 2009 г. императорът на чалгата Митко Пайнера се зае да поправи тази несправедливост.

 

Инженер Митко Димитров, както е познат на цяла България, бе поставен начело на листата на ГЕРБ за Димитровград, ала политическата му кариера трая само ден. Причината – цяла плеяда фолк диви и служителки на кандидата за общински съветник излязоха в медиите с откровението, че ще пеят безплатно в кампанията на ГЕРБ и ако може, на лидера Бойко Борисов лично и на уше.

 

Чалгата и политиката се венчават на избори

 

Тъкмо симпатизантите на тогавашния столичен кмет и формацията му решиха, че изборната победа е в кърпа вързана с безплатните концерти на Емилия и Глория, и Борисов се дръпна. Тогава Бойко отсече, че номинацията на Пайнера била направена зад гърба му и няма „да дам да се свързват в една дума чалга и ГЕРБ“. Само за ден от първенец в листата собственикът на чалга империята „Пайнер“ бе свален до нивото на прелъстен и изоставен, а мечтите на фолк дивите да се отъркат до лидера на ГЕРБ се стопиха като носа на Преслава.

 

Не така обаче се случи с легендата на фолка Сашка Васева, която видя симбиозата между чалгата и политиката още преди на всички останали нейни колеги да им хрумне да правят нещо друго, освен да веселят партийните предводители по кампании. Истинска прима на жанра си, Сашка трасира топлите връзки между политици и певци лично с премиера Симеон Сакскобургготски, идвайки на крака в парламента. Случката се е позабравила, но не и от паметливите служители на Народното събрание, които едва разпознали Васева без обичайното й деколте до южната част на корема.

 

Прикрита в черен костюм, изпълнителката цъфна пред финансовия министър Милен Велчев с прошение до Царя, че на митницата били спрени от внос 32 автомобилни гуми на съпруга й Христо, Велчев пък за почуда на царедворците от НДСВ свикнали, че лидерът им слуша само опера, обслужи прошението на дупнишката Мадона и така на венчавката „чалга-власт“ бе поставено неразривно начало, продължено достойно напред в годините от различни чалга величия.

 

Един от тях дори се опита да стане кмет на митнически град вероятно, за да спести на колежките си бъдещи похождения при премиери заради нередности. Милко Калайджиев, знаменитият откривател на „пиленца“ с микрофони, стана кандидат за кмет на Свиленград през 2019 г., издигнат от ДПС. Той го докара до почетното пето място след резултатите на вота и обяви, че не ще и да чуе повече за политика.

 

Не така стоят нещата с амбициозната наследница на стъпките на Митьо Пищова – Луна. Русото изкушение се бори за президент напълно сериозно. Не победи, но се закани отново да се пробва, а и събра повече гласове от Волен Сидеров, което наистина шашардиса електората.

 

Най-големият победител обаче в прокарването на чалгата в политиката е Слави Трифонов. Спор няма – шоуменът не само успя да набута за депутати хора, написали текстове като „Тайсън кючек“, че дори успя и да управлява нацията и да се пласира в парламента вече цели два пъти. Чак си излъчи и председател на най-високата трибуна в държавата, че и министри.

 

Утъпканата пътека на съюз между хора, които работят предимно нощем по задимени кръчми, и тези, които уж работят денем, но електоратът от 30 години и повече се съмнява в това, ще продължи и занапред. а от народа се очаква едно и също и за двете фракции – да вади пари от джоба си. Къде за салфетки, къде за безумни държавни заеми…

Източник: Уикенд