май 04, 2024

Деси Слава станала попфолк певица от немотия

Певицата и майка й живеели на квартира и нямали никакви средства

https://kliuki.net/liubopitno/desi-slava-stanala-popfolk-pevica-ot-nemotiya/221969 Kliuki.net
Деси Слава станала попфолк певица от немотия

Оказва се, че Деси Слава е била тласната към попфолка не от бясна амбиция, а от немотия. Гласовитата изпълнителка, която отбеляза 45-та си годишнина на 7 март, а преди броени дни стана и баба на първото си внуче, не мечтаела за самостоятелна кариера в жанра, която тогава набирал популярност. Мечтата й била да се занимава с народна музика и да пее в ансамбъл „Филип Кутев“. Заради обстоятелствата обаче й се наложило да загърби желанията си и в крайна сметка това се оказало за добро.

 

„Майка ми се беше разделила с втория си мъж и живеехме в една квартира“, разказа неотдавна певицата, която е родом от Раднево. Баща й е миньор, а майка й – лаборантка, но след развода работела в санаториум. Деси Слава, която е племенница на естрадната прима Мими Иванова, на няколко пъти сменяла местожителството си като дете. До 7-годишна тя и по-малкият й брат Милен живеели в миньорското градче Гълъбово, откъдето е колежката на певицата – Емилия. След като родителите им се разделили, Деси Слава заминала при баба си и дядо си в китното селце Пет могили, в което учела само година. След това майка й, която вече се била омъжила повторно за лекар и се установила в Хисаря, я взима при себе си. Деси Слава от малка помага в отглеждането на двете си сестри, които са-от втория брак на майка им. На 15-годишна възраст бъдещата звезда се върнала да учи енергетика в Гълъбово. Живеела при баща си, втората му жена и брат си. Поради неразбирателство обаче, на 17 години Деси

Слава избягала от дома и останала за кратко при приятелка. След това се преместила в София, където също не се застояла дълго, и отишла в Димитровград при майка си.

Тогава талантът й вече бил открит. Деси Слава се прославила с него в Раднево, където се изявявала на фолклорни конкурси. Легендарният ръководител на оркестър „Раднево“ Минчо Атанасов я забелязал на един от форумите и я поканил да се присъедини към състава. Разговарял с баща й, който в началото бил категорично против, понеже Деси Слава, която тогава била в 9-10 клас, била твърде малка, за да работи. Музикантът все пак успял да го убеди и талантливата девойка станала една от солистките на оркестър „Раднево“.

 

Скоро след това певицата отишла с. колегите си от състава в студио на „Пайнер“ за записването на фолклорен албум. Запознала се с продуцентите от попфолк гиганта, като ръководителят на оркестъра, в който пеела, я представил като талантлива певица, която се справя еднакво добре с различни музикални жанрове. Още тогава Деси Слава получила покана от „Пайнер” да стартира солова кариера. Тя обаче била едва на 16 години и мечтаела не да стане попфолк звезда, а да бъде народна певица и да пее в ансамбъл „Филип Кутев“. Не осъзнавала обаче, че така не би могла да се представи като индивидуален артист, каквато потребност по-късно разбрала, че има.

 

Така, макар да записала няколко попфолк парчета в „Пайнер“ като пробни, Деси Слава не се отказала от мечтата си и не се втурнала да гради самостоятелна попфолк кариера. В един момент дори се наложило от „Пайнер“ да я издирват, понеже нямали връзка с нея в продължение на няколко дни. Тъй като нямало интернет и мобилни телефони, хора от фирмата разпитвали от врата на врата, обяснявайки какво работят родителите на певицата, вторият съпруг на майка й... Деси Слава, която живеела на квартира с майка си, се застояла вкъщи, понеже била болна и имала висока температура. Въпреки че имали сериозни финансови затруднения, тя  не се поколебала да повтори мечтата си да пее в ансамбъл „Филип Кутев“, когато музикални продуценти от „Пайнер“ най-сетне я намерили.

 

Не искала да изпълнява попфолк и да има самостоятелна кариера. Хората на „Пайнер“ успели да я разубедят с офертата да пее в три поредни вечери в заведение в село до Димитровград, за което ще получи по 120 лева на изява. Деси Слава, чийто 18-и рожден ден наближавал, се съгласила заради затрудненото положение, в което били с майка й. Отишла във въпросното заведение с родителката си.

„Пях, дадоха ми парите и бяхме като царици на пазара в Димитровград. Единият хонорар го похарчих веднага. Беше много готино. И си викам: „Защо пък да не си пея ей така?! Какво толкова?! Аз ще си направя песни, каквито искам“, споделя Деси Слава.

 

Първият й албум „Нямам проблеми“ наистина се отличил като звучене, а и с текстовете на песните в него. Станала първият изпълнител, променил линията на попфолка към модерната вълна, която продължава да се развива, горда е певицата. Спомня си и за първия спечелен спор с инж. Митко Димитров – шефът на „Пайнер“. Когато през 1998 г. работела по песните за първия си албум, Деси Слава смаяна чула възраженията на инж. Димитров за импровизациите й. Той я извикал в кабинета си с въпроса: „Какви са тия финтифлюшки, които си пяла?“, визирайки извивките, типични за поп музиката, с които Деси Слава обогатила звученето на песните си.

 

„Махнете ги. Трябва да е изчистено, хората да го възприемат“, заявил шефът на „Пайнер“, разсъждавайки от бизнес гледна точка. Деси Слава обаче се заинатила. Може би заради младостта си, но певицата учудила шефа си със смелост: „Ако ги няма тези финтифлюшки, няма да има албум!“.

„Ох, добре, правете каквото знаете!“, вдигнал ръце инж. Димитров

 

Деси Слава се оказала права. Въпросните „финтифлюшки“ се превърнали в неин почерк. „Успях да си извоювам мой стил на изпълнение. Да бъда разпознаваема за публиката“, споделя певицата. Тъкмо защото е разпознаваема, Деси Слава смята, че се е задържала толкова години на музикалната сцена. Тя обаче е споделяла преди време, че и за момент в началото на кариерата си, в който трябвало да направи компромис с музикалния си вкус и да запише типичен за 90-те кючек. Плакала, докато го пяла в студиото. Само че след това успяла да си извоюва възможността да гради свой музикален стил.

Източник: Уикенд