април 27, 2024

Голямото завръщане на Богдана Карадочева

Двамата със Стефан са като чифт обувки

https://kliuki.net/liubopitno/golyamoto-zavrashtane-na-bogdana-karadocheva/207198 Kliuki.net
Голямото завръщане на Богдана Карадочева

Струва си концертът на Богдана Карадочева и Стефан Димитров в Античния театър на Пловдив да бъде разказан.

 

Това обаче е сериозно предизвикателство, тъй като обликът му може да бъде пресъздаден предимно чрез състояния на духа, а не толкоз чрез конкретика и събитийност. А той определено бе истинско събитие, дори с ведрото си, отвъд прякото значение на думите, заглавие – „Безнадежден случай“.

 

Този концерт бе чакан с години. Богдана Карадочева многократно е питана кога ще изнесе концерт в зала 1 на НДК, както направиха почти всичките й колеги от златното поколение на българската песен.

 

Голямото завръщане на Богдана Карадочева

Гост звезди на концерта бяха Васил Найденов, както и родените в Пловдив близнаци – братя Аргирови. В същото време Богдана, за която пеенето е съдба, но отдавна не е поминък, се появява в дигиталния век много селектирано и дозирано. Достойна позиция!

 

И ето, че дойде мигът за концерта й, но не точно в НДК, а н древноримския театър в Пловдив, който е действащ археологичен паметник. Ако кажем, че музиката й е вечна, няма да е клише, а самата истина.

 

Следващата емоция: 3500 души припяват „Иване, Иване“, „Остаряваме бавно“, „Ако до всяко добро същество“, „Ние сме безнадежден случай“ и още редица от златните й песни.

Преди да се стигне до тази кулминация, Богдана откри концерта с класика от френската естрада. Оркестърът и тя самата, бяха вглъбени като за молитва, усещаше се електричество.

 

В същото време на видеостената преминаха кадри от различни забележителности на Париж и местата, където Богдана е пяла при знаменитите си гастроли с Емил Димитров. Част от кадрите показаха и самата нея във френската столица.

 

Рециталът премина през няколко непознати и дори премиерни за публиката песни, които бяха своеобразен отговор на въпроса: „Кога ще има нови заглавия в репертоара?“.

Източник: Уикенд