юли 27, 2024

Композиторът Кирил Икономов на 70: Когато има ДС, има държава, армия, здравеопазване и развито селско стопанство

Два пъти му предлагали да стане министър на културата, но категорично отказал

https://kliuki.net/liubopitno/kompozitorat-kiril-ikonomov-na-70-kogato-ima-ds-ima-darzhava-armiya-zdraveopazvane-i-razvito-selsko-stopanstvo/223608 Kliuki.net
Композиторът Кирил Икономов на 70: Когато има ДС, има държава, армия, здравеопазване и развито селско стопанство

Едва ли има българин, който да не е запознат с творчеството на популярния тандем – композиторът Кирил Икономов и съпругата му – певицата Мая Нешкова.

През 90-те години Мая Нешкова е единствената певица, изнасяща концерти на препълнени стадиони. Запазена марка за нея и семейството й хитовете „Конче вихрогонче“, „Слънчева обич“, „Китка за обич“, „Щастие с пари не се купува“, „Честит рожден ден“, „Пей сърце“.

 

На 10 май Икономов отпразнува 70-ия си рожден ден в компанията на семейството си.

От висотата на възрастта си споделя, че най-голямото нещо за един човек е да запази смирението, а това не се постига лесно. Признава, че му се е случвало да избухва, а не е трябвало.

 

Определя дните като уроци – нещо се случва, нещо се научава. Не е важно да ядем и да спим, защото това го могат и животните, ние като разумни същества трябва да правим пътека, да оставим нещо съзнателно след себе си… На тази Земя сме гости и е добре да оставяме някаква диря.

 

Винаги е искал от близките си хора любов, радост и добро настроение – задължителните подаръци, които трябва да носят със себе си, когато го срещат. Не се нуждае от друго. Категоричен е, че животът му не би могъл да протече извън музиката, защото е роден творец и като такъв работи в други измерения. Творците не могат да участват и в политиката, защото там е голяма гнусотия, категоричен е Икономов. Признава, че похарчил част от собственото си време в тази област с ясната цел да е полезен, но се оказало, че не е подходящото място…

 

Връщайки се назад във времето отбелязва, че неслучайно хората над 50 години изпитват носталгия по бившия Първи. Тогава човек за човека бил брат, животът имал стойност, страната цъфтяла, децата имали щастливо детство, а родителите ги водели два пъти годишно на почивка за жълти стотинки. Имало и БДС и на никого не минавало наум да трови народа с менте хранителни продукти.

 

Два пъти му предлагали да стане министър на културата, но категорично отказал. Канен е десетки пъти за депутат, но и там отговорът му винаги е бил категорично отрицателен, тъй като не смята, че мястото му е в политиката.

 

Признава, че за него Мая Нешкова освен съпруга и майка на децата им, е всичко. Тя е човекът, който винаги го е подкрепял, неговият сериозен стожер. След всеки концерт обаче двамата си имат техните 5 минути, в които се карат и в тези моменти не е желателно да има никой около тях. Не помни да са имали концерт без пет минути кавга зад завесите. Победител в спора обаче няма…

 

Отбелязва, че не всеки можело да бъде съпричастен на ДС. Категоричен е, че когато има ДС, има държава, армия, здравеопазване и развито селско стопанство. Тези структури обаче били унищожени и затова няма БДС, а храните ни са отровни, нямаме животновъдство, поминък… в заключение посочва, че златното време за българските творци било по времето на Людмила Живкова и Георги Йорданов.

Източник: Уикенд