април 26, 2024

Мариус Куркински: Когато съм живял недостойно, съм губил вдъхновението си

Категоричен е, че животът не трябва да се погубва с униние

https://kliuki.net/liubopitno/marius-kurkinski-kogato-sam-zhivyal-nedostoyno-sam-gubil-vdahnovenieto-si/202838 Kliuki.net
Мариус Куркински: Когато съм живял недостойно, съм губил вдъхновението си

Вероятно, ако чуете името Ивайло Василев Стоянов, ще ви се стори непознато, но едва ли има някой, който да не познава Мариус Куркински. И тук е моментът да отбележим, че всъщност тези две имена са на един и същ човек.

 

Сред обществото Ивайло е популярен с артистичния си псевдоним Мариус Куркински, който носи още от първия моноспектакъл, поставен на сцената на Младежкия театър преди точно три десетилетия.

 

Мариус Куркински: Когато съм живял недостойно, съм губил вдъхновението си

Той е от хората, които са способни да те вдъхновят и да те накарат да се усмихнеш, замислиш…

Въпреки добрите отзиви за първия му моноспектакъл „Дон Жуан“, той не успял да просъществува дълго време. Имало проблеми и от рода на това защо млад артист играе сам в театъра, откъде накъде и др.

 

Веднага, след като става ясна съдбата на „Дон Жуан“ в Младежкия театър, започва работа и по втория си моноспектакъл „Песен на песните“, който е по Стария завет на Библията. След него се появява и третият му моноспектакъл „Дамата с кученцето“, на който някак спонтанно започва да се събира все повече публика.

 

Мариус е от хората, които непрекъснато са подложени на изпитание. През 2009-2010 г. имал сериозно личностно и морално пропадане. Бил в абсолютно отчаяние с последвалите негативни проявления, но категорично отказва да разкрие повече подробности от този си период.

 

Категоричен е, че животът не трябва да се погубва с униние, отчаяние и меланхолия и допълва, че това са грехове, голямо зло, с които човек буквално изпада в неблагодарност за даденото му от Господ. Макар да осъзнава ясно, че е грешен, вярва и в борбата срещу греховността.

 

Категорично отказва да коментира дисциплинарното уволнение на режисьора Александър Морфов от директора на Народния театър Васил Василев. Смята, че един крещящ глас по-малко, е добре за ситуацията.

Не му харесва обаче факта, че медиите обръщат внимание на народния театър само при скандал, а многобройните хубави представления потъват в неведение.

 

Винаги, когато има възможност, Мариус посещава баща си, който живее във Варна и се е превърнал в негова муза. На Великден били заедно. Осъзнава колко много неща е пропуснал през младостта си, но успява да навакса. Гледа да посвещава колкото е възможно повече време на родителя си, тъй като контактът му с него е смислен и полезен.

 

В заключение посочва, че когато човек е гневен, трябва много да внимава, тъй като изпадайки в гняв, става подвластен на Дявола, което е голям грях, особено, когато се нараняват други хора. Към днешна дата е стигнал до извода, че още в мига, в който се появи зачатък на гневна мисъл, трябва да се вземат мерки срещу озлоблението.

Източник: Уикенд