април 28, 2024

Севар Иванов подмина майсторството на Мариус Куркински в моноспектаклите

В младия актьор се забелязва същата енергия, с която преди години Мариус печелеше фенове

https://kliuki.net/liubopitno/sevar-ivanov-podmina-maystorstvoto-na-marius-kurkinski-v-monospektaklite/211883 Kliuki.net
Севар Иванов подмина майсторството на Мариус Куркински в моноспектаклите

Оказва се, че талантливият Мариус Куркински, който през ноември ще отбележи 30 години на сцената, вече има достоен наследник в театралната гилдия в лицето на младия актьор Севар Иванов. Той е познат на широката публика от сериала на БНТ „Войната на буквите“, а преди дни с моноспектакъла „Кученцето се засмя“ даде и сериозна заявка, че може да е конкуренция на именития си колега.

 

Когато Мариус е направил първото си представление в професионалния театър, колегата му Севар Иванов все още не е бил роден. Младият актьор навършва 30 години през декември, а месец по-рано звездата на българския моноспектакъл ще празнува три десетилетия на сцената с новото си представление „Нашенец“ по Чудомир. И все пак между двамата има много общо, което се забелязва на пръв поглед, ако гледате „Кученцето се засмя“ в Националния студентски дом в София.

 

Севар Иванов подмина майсторството на Мариус Куркински в моноспектаклите

 

Севар играе със същата енергия, страст и срастване с образите си, скачайки от роля в роля, с която Мариус Куркински направи впечатление още преди 30 години. Младият актьор грабва зрителите още с първите си реплики и държи вниманието им до самия финал, превеждайки ги през всевъзможни емоционални състояния. Както всеки добър спектакъл, така и тук има солидни дози смях, ирония и драматизъм, както и теми за размисъл, които остават в главата ти след аплодисментите на финала.

 

Представлението разказва за млад писател, който се изправя на ръба на лудостта, воден от мечтата си да е велик романист. Той е самотник, живеещ заради големите си идеали, който е обречен да си отиде неразбран от този свят, изтъкан от комплекси за малоценност интелектуалец, който крои грандиозни планове, но никога не пристъпва към тяхното осъществяване, изплашен млад човек, който не знае дали и как да продължи борбата си за място под слънцето. Това е пътят на търсещия човек, на мечтателя и аутсайдера, който предпочита да бяга в собствения си свят, вместо да се изправи пред предизвикателствата на реалността.

 

Севар Иванов подмина майсторството на Мариус Куркински в моноспектаклите - Снимка 2

 

Спектакълът е създаден по романа „Питай прахта“ на Джон Фанти, по който през 2006 г излезе филм със същото заглавие, със Салма Хайек и Джон Фарел в главните роли. Режисьорът Ана Батева е направила много добра сценична адаптация, която намира великолепна реализация н работата на младия актьор на сцената. Музикалното оформление е на Стефан Здравески, а дизайнът – на Христо Христов.

 

Миналата година Севар Иванов взе награда Икар за поддържаща мъжка роля, а през 2020 г. го номинираха за водеща. С „Кученцето се засмя", той дава сериозна заявка за нови големи успехи и това за него е само началото.

Източник: Уикенд