юни 13, 2024

Ето защо Румен Радев отказа да помилва Иванчева

Ще й се наложи да излежи присъдата си

https://kliuki.net/skandali/eto-zashto-rumen-radev-otkaza-da-pomilva-ivancheva/196876 Kliuki.net
Ето защо Румен Радев отказа да помилва Иванчева

Държавният глава Румен Радев категорично е отказал да придвижи чрез вицето си Илияна Йотова указ за помилване на Десислава Иванчева.

Припомняме, че бившата кметица на столичния район „Младост“ бе осъдена за подкуп. Запознати издават, че становището на Радев дошло след проведена консултация с юридическия му екип. Те били на мнение, че ако Иванчева бъде помилвана, това ще създаде опасен прецедент, който ще позволи бъдещи подсъдими да търсят начин да избягат от наказателна отговорност чрез зачеване.

Деветима съдии от три различни съдебни инстанции са издали осъдителна присъда, няма нито един от тях с особено мнение. Всички юридически съветници на Радев са на мнение, че ако съдийските присъди бъдат пренебрегнати с лека ръка, то несъмнено уличното право ще триумфира над правосъдието.

Според неофициално твърдение един от мотивите за отказ от помилване на Иванчева е, че Радев бил наясно с корупционните й практики. 
Месеци преди показното задържане на Иванчева, заедно със заместничката й Биляна Петрова след приетия рушвет от Александър Ваклин на 17.04.2018 г., екскметицата на „Младост“ си поискала подкуп от строителния бос Цветомир Владимиров, познат като Цецо Барокото, който пък се оплакал лично на президента.

В онзи период бизнесменът минаваше за близък на Румен Радев и често се виждаше с него. Тогава синът на Радев – Георги, бил звездата на юношеския частен футболен клуб „Бароко“, финансиран от Цецо Барокото.

Само преди няколко дни Ваклин призна публично, че освен него още четири строителни фирми са станали жертва на рекета на Иванчева. Всички те обаче отказвали да станат свидетели на прокуратурата и да й дадат белязани пари, за да не си навлекат проблеми с нея. 

За никого не е тайна, че по време на кметуването й, основна мишена на изнудванията на Иванчева бяха турците от „Гаранти Коза“. Фирмата сигнализирала прокуратурата още през 2017 г., че са обект на постоянен рекет от страна на приближени до Иванчева. Твърденията им сочат, че заместничката й Петрова им поискала 10 апартамента и 25 паркоместа в новостроящия се мегакомплекс „Гранд Каньон“. Няколко години по-късно турската фирма обяви фалит, а купувачите на престижни жилища „на зелено“ пиха по една чаша студена вода.

Присъдата на Иванчева породи вълна от негодувание, предвид факта, че роди преди година. Последваха и масови призиви за освобождаването й. Оказва се, че именно заради бебето й, съдията Спас Иванчев, председателстващ тричленния състав на ВКС е забавил присъдата с половин година.

По този начин дадоха възможност вече поотрасналото бебе да бъде поверено на грижите на майката на Иванчева и да не се налага то да бъде давано за отглеждане при социалните. 
Източник: Уикенд
 

Ето защо Румен Радев отказа да помилва Иванчева