September 21, 2024

Скандал! Радев на крака при спонсора на ППДБ – старозагорския олигарх Дечо Колев

Държавният глава сърбаше кафе в компанията на боса на "Металик" АД, който трябваше да усвои огромни милиони от Плана за възстановяване

https://kliuki.net/skandali/skandal-radev-na-kraka-pri-sponsora-na-ppdb-starozagorskiya-oligarh-decho-kolev-2/224920 Kliuki.net
Скандал! Радев на крака при спонсора на ППДБ – старозагорския олигарх Дечо Колев

Президентът Румен Радев  изприпка на крака при сочения за основен спонсор на „Продължаваме промяната“ Дечко Колев, собственик на „МЕТАЛИК“ АД. Какво обсъжда държавния глава с олигарха, остава в тайна за широката публика. Спявката е видимо неформална, лаф-мохабетът е дружески и за повече изисканост там присъства и съпругата на президента Десислава Радева. 

 

Според отлично запознати именно Колев е човекът, който спонсорира ПП. Негов служител и баджанак на сина му пък е едно от знаковите лица на „Промяната“ – Радослав Рибарски.

Заместник – председателят на Комисията по енергетика в 49-я парламент и депутат от ППДБ Радослав Рибарски живее със сестрата на съпругата на Данаил Дечков Колев, съобщава сайтът “Бърд”. Това означава, че ключов депутат от ПП е баджанак на сина на един от олигарсите и спонсори на партията, които ще вземат лъвския пай от 2 милиарда евро от ЕС компенсации за закриването на въглищната енергетика. На снимки от публичния Facebook профил на жената до Рибарски виждаме четиримата на различни екскурзии – Хавана, Мадрид и т.н. Бащата Дечко Колев е известен енергиен бос от Стара Загора. Баджанаците са имали и бизнес връзка, както се вижда от Търговския регистър.

 

Миналата година пък гръмна скандал, че ПП и по-специално Рибарски са „осигури“ сумата от 185 милиона евро по плана за справедлив преход.  

 

„Видяхме списък с фирми, които ще бъдат подкрепени. Неясно е по каква процедура са избрани тези фирми. Зад някои от тях прозират ясно имената на спонсори на „Продължаваме промяната - Демократична България“, обяви Красимир Вълчев.

 

Той конкретно отличи „Металик“, която по думите му е собственост на Дечо Колев, който пък е бил работодател на Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната".  

Красимир Вълчев посочи като проблем и че в териториалните планове няма намерения за инвестиции в преходни технологии, с които да се удължи животът на комплекса „Марица-Изток“.

 

„Ако до 2026 г. бъдат съкратени две трети от хората, каквито са ни очакванията, заради затворени мощности, а до 2030 г. 90%, хората ще си вземат обезщетенията и ще се разбягат. Няма да се случат никакви водородни долини и други инвестиции", каза още тогава Вълчев.

Източник: crimesbg.com