май 16, 2024

Убиецът Оскар Писториус се измъква предсрочно от пандиза

Този инцидент сложи край на кариерата му

https://kliuki.net/svetovni-klyuki/ubiecat-oskar-pistorius-se-izmakva-predsrochno-ot-pandiza/214160 Kliuki.net
Убиецът Оскар Писториус се измъква предсрочно от пандиза

След като южноафриканският лекоатлет Оскар Писториус разстреля приятелката си навръх Свети Валентин през 2013 г., бе осъден. Според неговата версия убийството се е случило по грешка, тъй като приятелката му се намирала зад вратата, а той сметнал, че в дома им е нахлул крадец и решил да стреля. Според родителите на Рийва обаче Писториус е излъгал пред съда, а всъщност истината е, че е отнел умишлено живота й.

 

Майката на Рийва – Джун Стийнкамп категорично отказа да участва в изслушването по молбата за предсрочното му освобождаване, тъй като не намери сили да се изправи лице в лице с него на този етап. Тя обаче подчертава, че категорично не вярва на версията му и допълва, че едва ли някой изобщо вярва.

 

Убиецът Оскар Писториус се измъква предсрочно от пандиза

По времето, в което се случи инцидентът, Писториус бе 27-годишен световноизвестен лекоатлет, носител на 6 златни медала от параолимпийски игри за бягане на 100, 200 и 400 метра. Той бе и първият човек с ампутирани крака, който се състезава на олимпийски игри през 2012 г. Именно специалните протези, позволяващи му да тича на лекоатлетическите писти го превърнаха в супер звезда. Някои критици дори твърдят, че те са му дали конкурентно предимство дори спрямо спринтьорите без увреждания.

 

Новината за убийството на приятелката му в неговото имение в Претория обаче сложи край на звездната му кариера. Писториус призна, че е произвел 4 изстрела по Стийнкамп, тъй като сметнал, че в дома му се е промъкнал крадец. След продължилото няколко месеца дело, той бе осъден през октомври 2014 г. на 5 години лишаване от свобода. След обжалване и промяна на състава на престъплението обаче, тя бе увеличена на 13 г. и 5 месеца. Сега убиецът излиза от затвора предсрочно заради добро поведение.

Източник: Уикенд