юни 30, 2024

Военното министерство си отгледа свой Мартин Нотариуса

Зам.-директорът на Военния информационен център Тома Иванов разполага с имоти за милиони левове и шофира мутренски джип Мерцедес“ G класа

https://kliuki.net/skandali/voennoto-ministerstvo-si-otgleda-svoy-martin-notariusa-2/225472 Kliuki.net
Военното министерство си отгледа свой Мартин Нотариуса

Столичната военно-окръжна прокуратура и Антикорупционната комисия КПКОНПИ проверяват редица сигнали за корупция в особено големи размери, постъпили през последните месеци срещу зам.-директора на Военния информационен център Тома Иванов.

 

Първите сигнали срещу Иванов, които към днешна дата са поне 7 на брой, са били адресирани още в края на миналата година към тогавашния министър на отбраната Тодор Тагарев, който обаче ги препратил към Военната прокуратура, елегантно отказвайки да уволни или поне пенсионира съмнително забогателия военен началник без пагон.

 

67-годишният Тома Иванов прибира държавна пенсия от 2 години, но въпреки това заема поста заместник-директор на Военния информационен център, който, оказва се, е безкраен източник, генериращ корупция. През Центъра ежегодно се усвояват десетки милиони левове за осъществяване на информационната политика на Министерството на отбраната, финансирането на Военния телевизионен канал и вестник „Българска армия“, оттам се разпределят и бюджетите за всички кампании на военното министерство.

В един от сигналите, постъпили срещу Тома Иванов, се твърди, че през 2022 г. той е отклонил над 2 милиона лева от проект за разработване на мерки за противодействие на хибридни атаки, харизвайки крупната сума на дружество, свързано с разстреляния мафиотски бос Алексей Петров, който бил негов близък приятел от години. Заместник-директорът на Военния информационен център е обвинен и в системно заобикаляне на Закона за обществени поръчки за закупуването на телевизионна техника за нуждите на Военния телевизионен канал. „При приключването на всяка бюджетна година част от техниката ненужно се бракува и по „неотложност“ се купува телевизионна техника за стотици хиляди левове от едно и също дружество – „Техно“.

Законът за обществените поръчки не се спазва и при сключването на договори за охранителни дейности, печеливша винаги е „ДМ Секюрити“. Разправят, че всяка година Тома Иванов прибира под масата по 150 000 лева от схемите с охранителната фирма“, твърди запознат от Министерството на отбраната.

 

Според думите му, а и според няколко сигнала, изпратени до  Военноокръжната прокуратура в София, Тома Иванов е неформален съдружник в хитовото заведение „Бийч бар“ в центъра на София. Нощният бар официално е собственост на бизнесмена Стоян Радулов, но миноритарни акционери са още двама човека, сред които и Божидар Иванов – Жужо, дългогодишен собственик на някогашната дискотека „Червило“.

 

Запознати от Министерството на отбраната разказват, че чрез Божидар Иванов повече от 2 десетилетия текат рушветите към военни за ползването на военни имоти като нощни заведения. „Преди години собствениците на „Червило“, която се помещаваше в сградата на Военния клуб на жълтите павета, плащаха смехотворния месечен наем от 2000 лева на Министерството на отбраната и по 20 000 лева под масата на тогавашния шеф на Агенция „Военни клубове и информация“ Стоян Стоянов – Стуци Ламборджинито.

 

След като през 2013 г. Стуци, днес покойник, стана клиент на прокуратурата и беше изгонен от Военното министерство, схемата с преотдаването на апетитни военни имоти за жълти стотинки в центъра на София премина в ръцете на неговия приближен Тома Иванов. Той оглавява имотната мафия в Министерството на отбраната съвместно с директора на финансите Ангел Маринов, с постоянния секретар на отбраната Антон Ластарджиев и с директора на дирекция „Логистика“ в МО генерал Митко Григоров“, разкрива запознат с корупционните афери за милиони, които се вихрят във Военното министерство.

 

Според разкритията му, през последните 5 години квартетът Иванов – Маринов – Ластарджиев – Григоров е разпродал на безценица десетки имоти на Министерството на отбраната с един и същ мотив – „отпаднала необходимост“.

 

Сигналите, че Тома Иванов е сред собствениците в сянка на заведението „Бийч бар“, се подхранват от джипа „Мерцедес“ G класа с регистрационна табела СВ 9744 ХМ, който е шофиран от заместник директора на Военния информационен център, но се води на името на Божидар Иванов – Жужо, както и от скандално ниския наем, който заведението в идеалния център на София плаща на военните – едва 4000 лв. на месец.

„Бийч бар“ е разположен върху имот на Военния информационен център между улиците „Г. С. Раковски“, „Ген. Йосиф В. Гурко“ и „Иван Вазов“, а заведението вече от 10 години незаконно разполага чадъри, маси и столове върху цялото площадно пространство. С помощта на Тома Иванов от „Бийч бар“ са изградили и бутафорна канализация, а фекалните води от осемте на брой незаконни тоалетни се вливат в отводнителните канали за дъждовна вода.

 

Ежедневният оборот на „Бийч бар“ надхвърля 30 000 лева, а в петък и събота достига до 100 000 лева, твърдят посетители на заведението, за което Военното министерство прибира символичния наем от 4 000 лв. и отдава на частник вече 11 години, без да проведе търг или обществена поръчка. Справка с имотни брокери установи, че съседни заведения в центъра на София плащат между 25 000 и 40 000 лева за сходни и дори по-малки по площ търговски обекти.

 

В сигналите за корупция срещу Тома Иванов, постъпили в КПКОНПИ и в Софийската военноокръжна прокуратура, се твърди, че Тома Иванов притежава имоти на обща стойност над 3 милиона лева. Той обитава апартамент от 130 кв. м. на централния бул. „Васил Левски“ в София, къща с размерите на прогимназия и 3 декара двор в Панчарево, апартамент на първа линия с гледка към морето в баровски затворен комплекс на братя Диневи в Свети Влас и възрожденска къща в китното родопско село Момчиловци. Сред неразследваните далавери на Тома Иванов, са покупката без обществена поръчка на стотици лампи и генератори на озон за борба с коронавируса през пролетта на 2022 г., съмнителни сделки с една и съща продуцентска къща за покупката на 50-годишни френски и руски филми, излъчвани по Военния канал, и многомилионни харчове за неефективни кампании за набиране на войници за армията.

 

„Сигналите срещу Тома Иванов няма да завършат с повдигане на обвинение срещу него, тъй като има опасност да лъснат многомилионни имотни далавери. Той обаче ще бъде пенсиониран всеки момент, за да се избегне разрастването на скандала“, коментира представител на Военната прокуратура в София.

 

Тома Иванов е работил почти 12 години в БНТ, но не и като журналист – бил е главен счетоводител на държавна медия, финансов директор, член на УС на БНТ, изпълнителен директор и даже временно изпълняващ длъжността генерален директор. Бил е един мандат член на СЕМ в периода ноември 2001 – февруари 2006 г. От март 2006 до юли 2008 г. е директор на дирекция „Недвижими имоти“ на МО. От 2014 до момента е зам.-директор на Информационния център на Министерството на отбраната.

Източник: Уикенд, crimesbg.com