май 05, 2024

Филмът „ЗАПИСКИ по едно ПРЕДАТЕЛСТВО “, на режисьора и сценарист Георги Дюлгеров, онлайн в gledam.bg

https://kliuki.net/liubopitno/filmat-zapiski-po-edno-predatelstvo-na-rezhisyora-i-scenarist-georgi-dyulgerov-onlayn-v-gledambg/222089 Kliuki.net
Филмът „ЗАПИСКИ по едно ПРЕДАТЕЛСТВО “, на режисьора и сценарист Георги Дюлгеров, онлайн в gledam.bg

Екранизацията по класиката на Захари Стоянов „Записки по българските въстания“ разказва исторически събития през призмата на човешките отношения. Темите, които вълнуват проф. Георги Дюлгеров, а именно приятелството, предателството, свободата на духа са фокусът във филма ЗАПИСКИ по едно ПРЕДАТЕЛСТВО.

След успешното киноразпространение през есента на 2023 година и огромния интерес към филма, той вече е наличен за гледане онлайн за целия свят на обновената платформа за българско кино www.gledam.bg.

През историческата фактология на Априлското въстание, сюжетът на филма ЗАПИСКИ по едно ПРЕДАТЕЛСТВО акцентира върху общочовешките теми и отношенията между хората в едни особени времена.
Какви са героичните постъпки на историческите ни личности погледнати през техните човешки преживявания – какви са емоциите, страховете, надеждите, страстта, вярата.
Това ни показва с умелата си режисура професор Георги Дюлгеров. Затова филмът докосва и кара зрителят да съпреживее именно емоционалния свят на главните герои.
В ролите влизат – Пламен Димов като Георги Бенковски, Иван Николов като Захари Стоянов, Ивайло Христов като дядо Въльо, Цветан Алексиев като отец Кирил. 

„На фона на тази мъжка дружба ме вълнуват силно темите за предателството и прошката, както и за свободата като лично състояние на духа, незадължително свързано с това дали си роб, или не. Захарий и Бенковски са вътрешно свободни хора, за които оковите на робството са непоносимо бреме. Дядо Вълю от своя страна си остава роб дори след като България се освобождава. С Ивайло Христов дълго беседвахме дали Захарий Стоянов в крайна сметка прощава на предателя на своя приятел. Достигнахме до извода, че не е готов да му прости. Но го пожалва. Оставя го сам да се бори с позора от предателството си“ – казва проф. Георги Дюлгеров.

Георги Дюлгеров е един от най-обичаните български режисьори. Познат с редица класики като „Мера според мера“, а филмът „Авантаж“ му носи една от най-престижните награди “Сребърна мечка” на фестивала в Берлинале. 

Във филма “ЗАПИСКИ по едно ПРЕДАТЕЛСТВО” проф. Дюлгеров не изневерява на стила си и ни поднася един вълнуващ исторически разказ по много човешки, фин и лек начин. И не без чувство за хумор – отличителна черта от характера на главния герой -  самия Георги Бенковски. 

ЗАПИСКИ по едно ПРЕДАТЕЛСТВО може да гледате на обновената стрийминг платформа www.gledam.bg – най-богатата бг кино колекция онлайн. Филмът е достъпен за целия свят.

КАТАЛОЖНА ИНФОРМАЦИЯ

 

ЗАПИСКИ ПО ЕДНО ПРЕДАТЕЛСТВО (2023)

от NO BLINK | Film

България

94 минути

Анотация

Бенковски, Захари, отец Кирил, Стефо Далматинеца изтръгват робския страх от себе си. Дядо Вълю пожелава да бъде свободен човек, но си остава робска душа дори и в свободното отечество, десет години по-късно.

Екип

В ролите - Пламен Димов, Иван Николов, Ивайло Христов, Цветан Алексиев

режисьор - Георги Дюлгеров

сценарист - Георги Дюлгеров

оператор - Веселин Христов

костюмограф: Стамена Стоева

сценограф: Георги Тодоров

композитор - Мира Искърова

продуцент - Владимир Андреев

Продукция на Българската национална телевизия, Бъръ Филм (Borough Film) с подкрепата на Националния филмов център, Доли Медия Студио и Столична община.

Разпространява: NO BLINK | Film

 

online streaming: https://gledam.bg/programs/zapiski-po-edno-predatelstvo
сайт на филма: https://zapiskipoednopredatelstvo.com/