юни 23, 2024

Кой колко пари изкара от престоя си в Брюксел? Елена Йончева, горкичката, е най-бедната евродепутатка

Сред най-богатите са Сергей Станишев, Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки

https://kliuki.net/liubopitno/koy-kolko-pari-izkara-ot-prestoya-si-v-bryuksel-elena-yoncheva-gorkichkata-e-nay-bednata-evrodeputatka-2/223511 Kliuki.net
Кой колко пари изкара от престоя си в Брюксел? Елена Йончева, горкичката, е най-бедната евродепутатка

В първия телевизионен дебат между кандидатите за евродепутати, Димитър Гърдев от ИТН, попита Андрей Ковачев от ГЕРБ какво е направил за 15-годишния си престой в Брюксел. Разбира се, съвсем очаквано, отговорът на Ковачев, бе разлят в някакви общи приказки. Нещо повече – той дори с цялата си наглост заяви, че нямало да му стигне времето да избори приносите си, но общо взето, единствената, конкретика бе, че има заслуга да бъде приет Закон за въвеждане на единно устройство на мобилните телефони! Наистина трогателно откровение, а ние досега сме се заблуждавали, че инициативата за това идва от Гергана и Соломон Паси!

 

Андрей Ковачев се е устремил към 4-ти мандат в Брюксел, където се е загнездил още през 2009 г. И защо не – както е известно, депутатството в Европейския парламент е финансово добре подплатено, а отговорностите – почти никакви. Най-малкото представителите на България там са много далеч от очите на избирателите. Те, с малки изключения, не дават интервюта, почти не се срещат с избирателите, като изключим, че някои от тях организират посещения на подбрани фенове в Брюксел. Затова пък на какви доходи се радват!

 

Всеки депутат в Брюксел си докарва над 2 млн. евро за 5-годишния мандат, става ясно от правилника на Европейския парламент. Основната заплата е еднаква за всички, без значение от страната – 8 757.70 евро, или над половин милион евро за целия мандат.

 

Към заплатата на всеки европейски законотворец му се полагат 4 513 евро на месец надбавки за общи разноски (канцеларски разходи). За целия мандат това прави над 270 хил. евро, които са напълно безотчетни. Общо от заплата и представителни всеки пратеник в Брюксел получава за 5-те години 796 240 евро. Но това не е всичко. На евродепутатите се полагат и по 320 евро командировъчни за всеки ден (общо 60) от пленарните сесии, което добавя към доходите им 96 000 евро за мандат. Стига да се ходи редовно на работа.

 

Запознати твърдят, че доста от евродепутатите отдавна са се изхитрили да посещават залата рано сутринта, за да се регистрират като присъстващи, а след това могат да си вършат други лични работи или да направят тур по ресторанти и барове в сърцето на Европа. Да прибавим към тези екстри и парите за сътрудници. Разбира се, и те идват от касата на Европарламента. Дали ще си наеме сътрудници или не, всеки сам си решава, но парите си вървят – до 24 943 евро месечно или за целия мандат – 1 496 580 евро. При това не се изисква отчет как са били похарчени.

 

Факт е, че всеки евродепутат си има такива, но никой от чиновниците в Брюксел не се бърка какви точно заплати им се дават. Запознати разкриват, че няма нито един български представител, който да харчи цялата отпускана сума за асистенти и съветници. Редовна практика е да се сключват договори за по 2-3 хил. на месец, а останалите пари да се прибират от депутата. Така, капка по капка, всеки един от представителите ни в Брюксел трупа впечатляващи спестявания, а нашето задължение като данъкоплатци е да им плащаме сметките. Общо за 5-годишния мандат всеки един ни струва поне 2 292 820 евро. Но това е минимумът, който се полага на всеки български представител. Както и в нашето Народно събрание, към заплатата се начисляват и разни надбавки за участието в някоя от многобройните комисии, като те са минимум поне две. Бонуси се получават и за участие в ръководството на политическите групи. Цифрите, които по-надолу публикуваме като спестявания на нашите евродепутати не са окончателни, защото последните декларации са до края на 2022 г. Какво са припечелили и добавили към сметките си през последната година и половина, тепърва ще се види.

 

Поглед в декларациите показва лъвски скокове в благосъстоянието на нашите хора в Брюксел. Например гербаджията Андрей Ковачев, докато се е борил да се въведе общото зарядно, в личен план се е превърнал в милионер, а също си е присадил и коса. Той е отишъл в Европарламента със 150 000 лева банков влог, пише в декларацията му за 2013 г. След мандатите си в Брюксел е вече с над 700 хил. лв. в банкови влогове, плюс още 43 000 лв. в инвестиционен фонд. През 2017 г. Ковачев е посочен сред най-богатите български представители в Европарламента със спестени над 1,280 млн. лева. Пестеливият депутат тогава си е купил апартамент от 70 кв. м в Белгия за 735 392 лв.

 

Друг ветеран в Брюксел и голям спестовник е войводата от ВМРО Ангел Джамбазки, прочул се с пиянските си изцепки по света и у нас. Той започва европейската си кариера през 2014 г. с 20-ина хил. лева спестявания. Сега е вече с над 1,3 млн. лв. Още стотина хиляди лева държи в брой. Андрей Новаков от ГЕРБ, който тези дни се отличи с възможно най-тъпия пиар – спрял и сменил гумата на три хубавици, случайно аварирали на шосето между София и Самоков, също е станал заможен човек покрай евродепутатството си. Преди да се намести в Брюксел през 2014 г., той е бил пиар на скандалния бивш кмет на Благоевград Атанас Камбитов, но се е записал в ГЕРБ още през 2008 г. През 2014 г., когато дебютира в Брюксел, е записал в декларацията си някакви си 17 хил. лева. Сега спестяванията му са над 700 бона!

  

Несменяемият представител на ГЕРБ Емил Радев през 2014 г. е спестил 60 000 лв., а сега е записал над 1,1 млн. лв. в декларацията си. Да припомним, че той е бивш депутат в 41-вото и 42-рото българско Народно събрание, където заплатата му е в пъти по-ниска. Радев, преди да се гмурне в политиката, е варненски адвокат, но според запознати тогавашният му доход не е бил повече от 10 хил. лева на месец. В официалната му биография е отбелязано, че навремето е бил войник в секретното поделение „Тихина“, заедно с шефовете на влиятелната варненска групировка ТИМ.

 

Друг ветеран в политиката и представител на СДС – Александър Йорданов, също трябва да е много доволен от кариерата си в Брюксел. Той е успял да спести 1,2 млн. лева, а е започнал мандата си в Европарламента през 2019 г. с едва 80 000 лева. В актуалната листа на ГЕРБ-СДС Йорданов отсъства, но едва ли избирателите ще бъдат разстроени. За 5-те му години в Брюксел не се е чуло да е лансирал някаква инициатива. Затова пък, казват, че редовно пращал жалби до собствениците на двете частни национални телевизии у нас, когато си позволяват да пускат репортажи, в които не хвалят неговата коалиция ГЕРБ-СДС.

 

Бившият шоф на кабинета на президента Радев, „тъмночервеният“ Иво Христов, който не пропуска да се изкаже срещу Европейския съюз и неговите лидери, също е спестил над 1 млн. лева. Заминал е в Брюксел с едва 100-ина хил. лева. На тези избори Иво Христов няма да се бори нито за депутат, нито за евродепутат. Не че някой му е предложил. „Моята кауза е президентската република“,  казва той – Предпочитам да остана при каузата, отколкото да търся чия фланелка да облека, за да се явя на избори“.

 

Неговата „съотборничка“ Елена Йончева няма такива възвишени цели, тя вече е вписана в листата на ДПС. На практика тя ще се окаже единствената наша представителка в Брюксел, която в края на мандата си е по-бедна от началото му. Към края на 2022 г. тя има да изплаща над 120 000 лева заеми. Спестяванията й са едва 6 720 лева. Преди седмица Йончева беше осъдена да плати над 58 хил. лв. за данъци и още 11 500 лв. за съдебни разноски. Причината е, че е била управител на фирма с неплатени задължения.

 

За бившата й половинка Сергей Дмитриевич Станишев обаче трябва да сме спокойни. От последната му декларация става ясно, че има над 2 млн. лв. спестявания.

Дългогодишната евродепутатка Искра Михайлова, която сега е на едно от челните места в листата на ДПС, е спестила около 200 000 лева. Тя обаче е вложила и 260 000 лв. в покупката на апартамент в София.

Източник: Уикенд, crimesbg.com