юни 26, 2024

Кабеларката на Слави губи 5.5 млн. лева

Дългия намалява капитала на фирмата си „Седем осми“ заради огромни задължения на телевизията

https://kliuki.net/liubopitno/kabelarkata-na-slavi-gubi-55-mln-leva-2/223484 Kliuki.net
Кабеларката на Слави губи 5.5 млн. лева

От някогашните тълпи фенове, които всяка вечер гледаха „Вечерното шоу на Слави“ не е останало почти нищо към днешна дата, а дълговете на кабеларката му „7/8 ТВ“, са колосални. Запознати издават, че телевизията на Дългия е пред фалит.

 

При старта през 2019 г., Трифонов и екипът му се хвалеха, че аудиторията им е близо 1 милион зрители. Е, сега трябва да вдигат купон, ако всеки месец се намерят и 10 000 отчаяни ентусиасти, готови да платят таксата от 78 стотинки, за да се дивят на изтърканите скечове и размишления на сценаристите. Едва ли е изненада, че при близките до нула рейтинги, фирми, готови да дадат пари за реклама, също липсват. Същевременно разходите за издръжка на телевизията – заплати, наеми на студия, ток, поддръжка на техниката, си вървят регулярно. Така единственият начин на кабеларката, която е и основен пропаганден канал на партия „Има такъв народ“ е Дългия да налива пари от  джоба си.

 

Последната субсидия за издръжката на кабеларката е от почти 5.5 млн. лева. Операцията по спасяване на „7/8 ТВ“ е задвижена миналия месец от фирма „Седем осми“, контролираща дружеството собственик на телевизията. От протокола за проведеното на 12 април събрание става ясно, че Слави Трифонов е взел решение за намаляване на фирмения капитал с 5 468 206 лева.

 

В документа е посочена и причината – покриване на натрупаните загуби. След врътката капиталът на фирма „Седем осми” от над 9 става едва 3,6 милиона лева.

 

По-просто казано, Трифонов няма как още дълго да поддържа фалиралата медия. Надеждата на Дългия е телевизията да помогне за влизане в парламента на партията му „Има такъв народ”, а след това при участие в бъдещата коалиция около ГЕРБ финансовите проблеми да се решат. Дали планът за спасяване на фалиралата на практика „7/8 ТВ” ще се реализира, предстои да разберем на 9 юни. За момента повечето социолози не дават големи шансове на ИТН да прескочи 4-процентната бариера.

 

Според служители в телевизията, ако партията на Слави изпадне зад борда, което е логично предвид поведението на депутатите й, то кабеларката е обречена. Дългия няколко пъти намеквал, че джобът му не е бездънен. За петте си години съществуване „7/8 ТВ” никога не е била на печалба. Още през 2020 г. загубата е 1 милион лева, а на следващата година се удвоява. И това са само официалните цифри. Запознати твърдят, че каналът инкасира много по-големи загуби, но те са скрити с различни финансови врътки. Целта навярно е да си прикрият следите на паричните потоци, които се изливат, за да финансират телевизията и партията на Слави. За това и голяма част от плащанията към „Ку-ку бенд” и останалите водещи на предавания и технически специалисти минават през други фирми. В тайна се държи и кой точно плаща скъпия наем на студиата и техниката, от където излъчва телевизията. Само за тях според запознати отиват близо 1 милион годишно. В опит да осигури някой лев, през следващите години Слави дори предлага депутатски места на рекламодателите си, доколкото ги има. Така през 2022 г. никому неизвестния Никола Кръстев се озова на избираемо място в партийните листи, а баща му Христо, който е един от водещите производители на майонеза, пусна клипове в телевизията. Срещу налетите хиляди левове, синчето успя да запише в биографията си, че два месеца е бил депутат.

 

Друг голям рекламодател е червеният бос Камен Пенков, чиято охранителна фирма наля стотици хиляди левове, докато ИТН и БСП подкрепяха кабинета на Кирил Петков. След като четворната коалиция се разпадна по вина на Слави, рекламите рязко секнаха. Предстои и да видим дали след изборите на 9 юни в кабеларката няма да се появят реклами на нови компании. Разбира се първо ИТН все пак трябва да вкара депутати в парламента…

Източник: Уикенд