април 28, 2024

Васил Божков разпитан заради приятели грузинци, заподозрени, че са убили Алексей Петров

В МВР имало оперативна информация за срещи на хазартния бос с наемници в Дубай, преки доказателства срещу него обаче липсват

https://kliuki.net/liubopitno/vasil-bozhkov-razpitan-zaradi-priyateli-gruzinci-zapodozreni-che-sa-ubili-aleksey-petrov-4/217068 Kliuki.net
Васил Божков разпитан заради приятели грузинци, заподозрени, че са убили Алексей Петров

Изненадващата акция на полицията срещу офисите на Васил Божков и разпитът му в СДВР миналия петък са вследствие на оперативно постъпили сигнали в МВР за близки контакти, които е поддържал хазартният бос с действаща в България грузинска групировка, заподозряна за убийството на Алексей Петров.

Това разкрива посветен в разследването на екзекуцията на бившия съветник в ДАНС и силов застраховател.

 

„Задавате ми тъпи въпроси! Дори аз да съм убил Алексей Петров, точно на вас ли щях да кажа?“, изнервено коментира Васил Божков пред насъбралите се журналисти миналия петък сутринта, когато маскирани полицаи извършваха обиск по неотложност в офиса му на ул. „Московска“. Там Черепа кара мярката си за неотклонение „домашен арест“, след като миналото лято се прибра в България от Дубай и беше задържан на летището заради серия от повдигнати срещу него данъчни и криминални дела.

 

„Нямам отношения с Алексей Петров, нито общ бизнес – нищо. Нищо не намериха, нищо не взеха от офиса. Още през 2020 г. изнесоха всичко от тук. Празно е. с игла са минеш, няма какво да закачиш. Търсят някакви документи за фирми, с които нямам нищо общо. На мен нищо не ми говорят. Създават зрелища и психоза”, коментира Васил Божков и нарече полицейската акция срещу него „смешна“. Неговият адвокат Георги Гатев пък обяви, че по време на двучасовия разпит на Черепа в СДВР криминалистите не са му задали нито един въпрос за Алексей Петров.

 

Запознат от МВР обаче разказа, че Васил Божков наистина е сред заподозрените като евентуални поръчители на убийството на Алексей Петров заради близките му контакти и общ бизнес в недалечното минало с триото грузинци Гиа Хергиани, Георги Жордания и Георги Кахиани. Както вече ви информирахме преди броени дни, грузинците са разследвани като организатори на екзекуцията на Трактора, а двама мъже от тяхното обкръжение дори са били задържани за разпит още миналата есен, но освободени поради липса на годни за пред съда доказателства, че са съпричастни към убийството.

 

„Оперативни данни, с които МВР разполага, сочат, че в последните месеци от престоя си в Дубай, преди да бъде експулсиран в България, Васил Божков е провел серия от срещи в Емирството с Гиа Хергиани и Георги Кахиани. Гравитиращи около въпросните грузинци лица бяха задържани при акция на МВР в началото на 2020 г., непосредствено след бягството на Божков в Дубай“, разкрива столичен криминалист.

 

Съществуват оперативни данни, че през годините, които беше абсолютен монополист в хазартния бизнес, Васил Божков е използвал грузинците за поръчкови убийства на свои конкуренти и че партньорите му от бившата съветска република са организирали по негова воля неуспешния атентат с гранатомети срещу Алексей Петров през 2017 г. За неуспешното покушение срещу Трактора беше арестуван украинецът Роман Логвиненко, а трима негови сънародници, сочени като физически изпълнители на мократа поръчка, офейкаха в Турция, преди да бъдат обявени за международно издирване от МВР.

 

Миналата пролет, малко преди Алексей Петров да бъде ликвидиран, осъденият на 10 години затвор за неуспешното покушение срещу Трактора Роман Логвиненко беше освободен предсрочно и тайно от затвора и по негово желание екстрадиран в родината си. След като бившата барета беше разстрелян по време на разходка в планината на 16 август м.г., родните власти опитват безрезултатно да открият Роман Логвиненко и да го разпитат като свидетел. Следите му днес се губят, а от Украйна отказват да дават информация за местонахождението му.

 

Ангажирани в разследването на убийството-на Алексей Петров твърдят, че акцията „по неотложност“ срещу офисите на Васил Божков е била с цел да бъдат открити документи, доказващи икономическа свързаност на Черепа с, грузинците Гиа Хергиани, Георги Жордания и Георги Кахиани.

 

Твърди се, че през годините Васил Божков е решавал проблемите на грузинците с МВР. прокуратурата и митническите власти и че е въртял общ бизнес с тях, свързан с покупко-продажба на луксозни имоти и обезпечаване на контрабандни канали за трафик на оръжия и високоакцизни стоки. Смята се, че контрабандният канал е бил по морския маршрут Бургас–Поти, като представителят на Черепа в този нелегален бизнес е бил бургаският бизнесмен и бивш президент на футболния клуб Нефтохимик“ Николай Филипов. Той беше арестуван през есента на 2020 г. след постъпили сигнали, че финансира протестите срещу тогавашния главен прокурор Иван Гешев, но впоследствие освободен без повдигнато обвинение.

 

Разследващи убийството, на Алексей Петров твърдят, че Васил Божков е обвързан с грузинците Хергиани, Жордания и Кахиани по линия на хазартна дейност, която развива в Молдова и в други бивши съветски републики.

 

Смята се, че Черепа е пазел гърба на грузинците и че навремето е издействал чрез контактите си в ДАНС и други родни служби безпроблемното им връщане и пребиваване в България, а те са му уреждали издаването на лицензи за хазартна дейност в бивши съветски републики.

 

Твърди се, че в периода март 2021 г. – април 2022 г., докато се укриваше от родното правосъдие в Дубай, Васил Божков е провел над 10 срещи в Емирството с грузинците Гиа Хергиани и Георги Кахиани. Това, разбира се, не означава автоматично, че убийството на Алексей Петров е поръчано в Дубай от Черепа, но е следа, която се проверява от разследващите. Свидетели със скрита самоличност по криминалните дела срещу Васил Божков разкриват, че срещите на Черепа с грузинците са били свързани с общ техен проект за отваряне на казина в анексираните от Русия Крим и Севастопол.

Хазартът на територията на Руската федерация е забранен, но Васил Божков е опитал да въвлече в проекта си на своя страна и боса на руската частна армия „Вагнер“ Евгений Пригожин. „Готвачът“ на Владимир Путин обаче изпадна в немилост след неуспешен опит за преврат срещу Кремъл и загина на 22 август м.г., след взрив, заложен в частния му самолет. Със смъртта на Пригожин са се изпарили и шансовете на Васил Божков и грузинците Хергиани, Жордания и Кахиани да развиват хазартен бизнес в Крим.

 

Преки доказателства, уличаващи Васил Божков и грузинците начело с Гиа, Хергиани като поръчители на убийството на Алексей Петров обаче няма, заради това мнозина определят полицейската акция на МВР срещу Черепа като „излишна и показна“.

 

Иначе данни за смъртна вражда между Трактора и Черепа съществуват от далечната 2002 г., когато МВР арестува шефа на охраната на Васил Божков – екскомадоса Николай Добрев, известен като Бай Добри, както и още петима мъже като извършители на неуспешния атентат срещу Алексей Петров пред басейна „Спартак“. На 14 август 2002 г. Трактора беше прострелян в крака, а приятелката му Ива Павлова – в ръката, от неизвестни стрелци. Животът на Алексей Петров беше спасен от неговите охранители – също бивши барети, които отвърнаха на стрелбата и прогониха стрелците. Впоследствие групата на Бай Добри, наречена „фабрика за убийства“, беше осъдена само за незаконно притежание на оръжия, а разследването така и не засегна Васил Божков.

 

Алексей Петров пък беше обвинен като поръчител на убийство на Васил Божков от своя втори братовчед Пламен Устинов, който в рамките на делото „Октопод“ твърдеше, че Трактора му е поръчал екзекуциите на Черепа и Гриша Ганчев

 

Според Устинов Божков бил нарочен за убиване от Алексей Петров заради неуспешния опит за ликвидирането му пред басейна „Спартак“ през 2002 г.

 

„През 2008 г. имах лична среща с Васил Божков. Тя беше инициирана лично от Славчо Марков, който отговаряше за охраната му. Искам да изразя голяма благодарност към Васил Божков. Той запази живота ми, като не оповести случая на службите и прокуратурата. Посъветва ме много точно как да подходя. Каза ми: „Ако в момента това нещо го дам на службите, ще бъдеш ликвидиран". Тогава ми предложи план: „Ще ходиш, ще се правиш, че работиш по поръчката, а аз ще потърся начин да се срещна с Алексей Петров и да се изясним”. Изглежда, че г-н Божков е намерил начин, тъй като след 3-4 месеца посредникът от страна на Алексей Петров – Момчил

Кръстев, ме повика, за да ми съобщи, че поръчката е отменена”, разказа с подробности пред съда на едно от заседанията по делото „Октопод“ през пролетта на 2012 г. бившият служител на НСО Пламен Устинов.

 

Сред обвиненията срещу Васил-Божков от 2020 г. фигурират поръчителства на 4 убийства, сред които е и неуспешният атентат с гранатомети срещу Алексей Петров. В интервю за „Свободна Европа” преди няколко седмици Черепа отрече да е имал конфликт с Алексей Петров. „Не сме поддържали никакви отношения с него”, заяви лаконично той. И добави, че не било вярно, че Трактора искал да го стреля – това били измислици на „психически нестабилен човек”.

Източник: Уикенд, crimesbg.com