юни 28, 2024

Плевенският прокурор Димитър Захариев надхитри съдебната система

Не бил съратник на Куката, но пък е акционер във фирмата му

https://kliuki.net/skandali/plevenskiyat-prokuror-dimitar-zahariev-nadhitri-sadebnata-sistema-4/223638 Kliuki.net
Плевенският прокурор Димитър Захариев надхитри съдебната система

Скандалният плевенски прокурор Димитър Захариев, който минаваше за дясна ръка на Камен Балбузанов – Куката, се оказа чист и неопетнен според Върховния касационен съд. Това вече слага точката на тази съдебна одисея, точеща се вече близо десетина години. 

Преди това Захариев бива оневинен и от Апелативния спецсъд.

 

Юристи от Плевен разкриват, че не са изненадани, като се има предвид активното присъствие в съдебната система на разни Нотариуси, Пепи Еврото, Красьо Черничкия и кой ли още не. Запознати споделят и интересните си наблюдения. Според тях магистратите от Спецсъда и Апелативния спецсъд буквално са претупвали делата през последните месеци, преди да бъдат закрити. „Колегите, повечето от които бяха дошли в София от провинцията, повече се вълнуваха от въпроса, как ще се устроят професионално и битово, след като се разтурят съдилищата, а не толкова от присъдите, които разписваха.“

 

Самият Димитър Захариев е подсъдим в Спецсъда за изнудване и участие в престъпната група за рекет на Камен Балбузанов – Куката. Той има и още едно дело – в Градския съд за натиск над един от основните свидетели по процеса „Октопод“ – покойният вече банкер Георги Цветанов. И по двете обвинения се вдига оглушителен шум през годините, като част от битката срещу корупцията в правосъдието.

 

Камен Балбузанов – Куката

Прокуратурата обвинява навремето Камен Куката и Димитър Захариев, че участват в организирана престъпна група, която се подвизава от януари 2015 до април 2017 г. В нея участва и още един служител на правосъдното министерство – Мирослав Минков, който е отговорник по въоръжението, боеприпасите, защитните и помощните средства в областното звено „Охрана“ в съда в Плевен! Да допълним, че покрай това дело се разбра, че и самият Камен Балбузанов – Куката, е станал студент по право.

 

И докато Спецпрокуратурата им повдига обвинение, че са банда, която се занимава с рекет, изнудване и побои, Спецсъдът стига до извода, че Балбузанов не е никакъв бос на банда и че въобще няма никаква организирана престъпна група. Единственото прегрешение на Куката било, че е отмъкнал надуваем детски замък от парка „Кайлъка“. Според съда „липсват каквито и да било данни, че подсъдимите Камен Балбузанов, Димитър Захариев, Иван Стойчев, Ивайло Бировски, Илиян Михайлов, Валентин Георгиев и Мирослав Минков, са дали съгласие за участие в организирана престъпна група. Напротив, от събраните в хода на съдебното следствие доказателства се установява, чe нe съществуват такива действия и изразена воля от страна на всеки един от тях". Няма съмнение, че никой от изброените не е бил на трудов или граждански договор при Куката.

 

Спецсъдът стига и до други прозрения: „Обвинението се основава единствено на предположението, че след като част от подсъдимите са се познавали, то същите са участвали в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления“.

 

Свидетелите, по една или друга причина, се оказват с напълно изтрити спомени. Пред съда те отричат да са били изнудвани. Не им били отправяни закани и заплахи, не били заставяни да бъдат охранявани от „Хард Секюрити 2000" ЕООД или „Хард Секюрити 2001“ ЕООД, за които неофициално се знае, че са на Куката.

 

В мотивите четем още, че Балбузанов и приятелите му, които не са организирана престъпна група, не били с интерес, желание, амбиция да завземат бизнеса с производството на хляб в Плевен, като принудят собствениците на „Плевенски хляб“ да им прехвърлят бизнеса и да реализират огромни печалби без никакви стопански рискове“.

 

Да припомним обаче, че е имало десетки жалби и полицията е правила акции срещу изнудвачите, но и това се оказва забравено в миналото. Освен това според съда не били установени и „търговци, земеделски производители или други лица, които да са били изнудвани да плащат за нежелана охрана“. Така излиза, че страховитото насилие в Плевен и района, което медиите отразяват с години, е плод само на развинтената фантазия на журналистите.

 

Според написаното в мотивите за присъдата се оказва, че организираната престъпна. група на Куката не се е установила „по несъмнен начин“. Няма и доказателства, че бившият прокурор Захариев е „поел ангажимент да прикрива действията на участниците в организираната престъпна група, като блокира образуване на досъдебни производства срещу тях, спомага да се прекратяват дела или да се постановяват откази за образуване на наказателни производства, да парира опитите на изнудвани бизнесмени да търсят помощ в полицията или прокуратурата“. Нещо повече, съдът вади и още един аргумент – „близо година и половина Захариев е бил отстранен от заеманата от него магистратска длъжност в Окръжната прокуратура в Плевен“.

 

С две думи - делото приключва с фиаско, подсъдимите излизат целите в бяло. Димитър Захариев пък не е обикалял предприятия и фирми и не ги е принуждавал да им осигури охрана. Само че според Търговския регистър в един момент той е акционер в охранителната фирма „Хард Секюрити 2000“. След време продава дяловете си. Самата фирмата първо е под контрола на Камен Балбузанов – Куката, а по-късно в прехвърлена на някой си Йордан Ранов от ромския квартал „Христо Ботев“ в София.

 

Още преди да приключи делото срещу бандата на Куката, Димитър Захариев става адвокат. Регистрира се в Бургаската колегия през 2020 г. Любопитна е позицията на Апелативния спецсъд за неговото професионално развитие. Тя е отразена в едно определение, което е по повод парична гаранция като мярка за неотклонение на Захариев. Състав на Апелативния спецсъд с председател бившия член на ВСС Галя Георгиева, която беше много възмутена от разкритията на връзки между магистрати и разстреляния Мартин Божанов – Нотариуса преценява, че: „Висящото дисциплинарно производство на подсъдимия Захариев следва да бъде прекратено поради това, че вече не е магистрат, а това пък ще му открие възможност без изпит да се впише в адвокатурата като правоспособен юрист и бивш магистрат. Т.е. не се прегражда възможността за професионално развитие като юрист и получаване на трудови доходи, които известно е, че позволяват добро материално обезпечаване“.

 

Димитър Захариев сам напуска съдебната система през 2018 г. и така се прекратяват дисциплинарните преписки срещу него. Не че и някой се е разбързал да ги разглежда...

 

Три години по-рано, на 23 юли 2015 г., той е отстранен от работа, веднага след като му повдигат обвинение за принудата над свидетеля по „Октопод“ Георги Цветанов. Според обвинението Захариев поискал от Цветанов да набеди прокурора Светлозар Костов от Спецпрокуратура в извършване на престъпление, както и да лъже по делото „Октопод“. Разбира се, и тези обвинения срещу Димитър Захариев се провалят. Според съдебните състави на няколко инстанции, Захариев само изказвал предположение, какво може да се случи с Георги Цветанов в „бъдеще несигурно развитие на събитията“. Все пак признават, че при срещите си с Цветанов прокурорът носел заглушаващо сигнала на телефоните устройство. Според съда обаче това не е забранено от закона.

 

В крайна сметка Димитър Захариев излиза чист като сълза от двете дела, водени срещу него. Сега, както вече направиха мнозина оневинени, и той може да осъди държавното обвинение за някоя тлъста сума, понеже го е набедило в разни престъпления и от това е претърпял огромни страдания, както гласи клишето.

Източник: Уикенд, crimesbg.com