юни 16, 2024

Тихомълком оправдаха Мартин Джито и майка му Мила Универсалната за дрога и поръчкови убийства

Синът на бившия шеф на митниците Христо Кулишев, е единственият осъден от бандата

https://kliuki.net/skandali/tihomalkom-opravdaha-martin-dzhito-i-mayka-mu-mila-universalnata-za-droga-i-porachkovi-ubiystva-3/223125 Kliuki.net
Тихомълком оправдаха Мартин Джито и майка му Мила Универсалната за дрога и поръчкови убийства

Девет години и четири месеца след шумната полицейска акция срещу бандата за убийства, търговия с дрога и пране на пари на Мила Георгиева – Универсалната и синът й Мартин Георгиев – Джито, съдът оправда тихомълком всички подсъдими в процеса, с изключение на Максим Кулишев.

 

Синът на бившия шеф на митниците Христо Кулишев обаче бе осъден условно след сключено споразумение с прокуратурата, и то не за криминални престъпления, а зари открити в дома му около 200 гр. марихуана при задържането на групата на Кървавата Мила в началото на януари 2015 г.

 

Според решението на съда, взето тайно от обществото в средата на април т.г., липсват доказателства, че Мила Универсалната, синът й Мартин Георгиев – Джито, бившият й съпруг Михаил Георгиев и брат й Ангел, стоят зад неуспешно покушение над наркотрафиканта Жоро Шопа, бомбен атентат срещу Радостин Бързанов – Радо Слънцето и стрелба с автомат над оневинения от съда килър на сикаджията Милчо Бонев - Бай Миле – Тихомир Дочев -- Мравката. Съдът оправда бандата на Мила Универсалната и по обвиненията за пране на пари и трафик и разпространение на дрога.

Оправдателните присъди не са окончателни и могат да бъдат протестирани от Софийската градска прокуратура.

Шумната полицейска акция срещу Мартин Джито и майка му Мила се състоя в първите дни на януари 2014 г. след тайни показания на приближения до Евелин Банев – Брендо наркотрафикант Георги Семерджиев – Жоро Шопа. На 1 юни 2014 г. Семерджиев беше прострелян с 4 куршума от маскиран мъж, дебнещ го пред паркинга на бутиковия му хотел в софийския кв. „Лозенец“, но лекарите от „Пирогов“ го оперираха спешно и спасиха живота му. Впоследствие Семерджиев ще твърди пред криминалистите, че зад опита за покушение над него стои Мартин Георгиев – Джито, който опитвал да вземе канал за трафик на дрога от България към Гърция и създавал собствена банда за улична търговия с наркотици, ръководена от Георги Божилов – Жоро Тениса. Показанията на Семерджиев са подкрепени от друг представител на ъндърграунда Тихомир Дочев – Мравката, който бе сред подсъдимите, но впоследствие оправдани килъри на боса от СИК Милчо Бонев – Бай Миле, показно разстрелян заедно с петимата си гардове в ресторант „Славия“ на 30 юли 2004 г. от предрешени като полицаи наемни убийци.

 

Според твърденията на Тишо Мравката през пролетта на 2014 г. неговият джип бил обстрелван с автомат „Калашников“, но куршумите не го улучили и това спасило живота му. Преди това Тихомир Дочев участва в схема, ръководена от Иван Танев – Универсалния и Мила Георгиева, по която са отклонени 45 милиона евро с фалшиви документи.

 

Парите са част от субсидия, отпусната от Европейския съюз на Румъния за предоставяне на храни на бедни. Милионите потъват в кипърска офшорка, след като са преведени на българската фирма „Ви Ем Корпорейшън“, а румънското министерство на земеделието и храните така и не получава 36 тона бяло брашно и 17 милиона бутилки олио. По това дело подсъдим в Румъния е Иван Танев- Универсалния, който е син на бившия министър на земеделието и храните Георги Танев, както и Сорин Гадзак, който пък е син на бившия румънски сенатор Чезар Магуряну.

 

Според приближени до Мила Георгиева делото за поръчкови убийства, пране на пари и трафик на дрога, е инсценирано от някогашния й съдружник Иван Танев – Универсалния, който целял да прехвърли върху нея и семейството й цялата вина за аферата с отклонени европейски милиони в Румъния. Иван Универсалния все още е издирван от Интерпол и се укрива в Дубай. Смята се, че Георги Семерджиев – Жоро Шопа е играл важна роля в препирането на милионите от румънската афера чрез покупки на луксозни имоти в Барселона и Гърция, записани като актив на офшорни дружества в Кипър.

 

Паметливи криминални хроникьори припомнят, че преди да се стигне до постановените само преди три седмици оправдателни присъди, Мартин Георгив – Джито се укриваше почти 3 години от родното правосъдие в столицата на Доминиканската република Санто Доминго. През лятото на 2018 г. синът на Мила Универсалната сам се предаде в ГДБОП, а адвокатът му обяви, че през цялото това време той е бил в България, но не е знаел, че е международно издирвано лице. Предполага се, че Мартин Джито е излязъл и впоследствие влязъл в България с фалшиви документи за самоличност.

 

Мартин Джито, който дължи прякора си заради неизменно шофираните от него и членовете на групата му джипове „Мерцедес“ G-класа, прекара няколко седмици в ареста, след което беше пуснат под домашен арест. Същевременно показания срещу него даде софийският наркобос Радослав Иванов – Темерута, приел ролята на защитен свидетел на прокуратурата. Според показанията на Темерута, Мартин Георгиев бил посочен от Златко Баретата като негов наследник в търговията с наркотици в София. Това се случило около 2-3 месеца след атентата срещу Златко Баретата пред Съдебната палата и невъзможността на бившия командос да контролира тогавашната си дясна ръка Ивайло Борисов – Ториното. Заради това Златомир Иванов ръкоположил младия Мартин за „капо ди тути капи“ в уличната търговия на кокаин, марихуана и екстази. Според договорката дилърите на дрога трябвало да зареждат стока от Джито и бандата му. Мнозина обаче поставят под съмнения твърденията на Темерута, тъй като през 2014 г., когато уж Джито е обявен за боса на дрогата в София от Златко Баретата, той е бил само на 25 години.

 

„Оправдателните присъди на Мартин Джито и майка му Мила Георгиева отдавна бяха очаквани заради липсата на доказателствен материал още при внасянето на обвинителния акт – освен свидетелски показания, и то на фигури от ъндърграунда, приели тайна самоличност, в кориците по делото нямаше нито едно доказателство, което да потвърди тезата на държавното. обвинение“, твърди представител на съдебната система.

Източник: Уикенд, crimesbg.com